Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор
Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор / снимки: БГНЕС
Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор
78963
Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор
  • Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

Парламентът избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. За поста имаше две кандидатури - на Теодора Точкова и на Вера Чочкова.

В гласуването участваха 197 народни представители, от които 195 бяха „за”, един депутат от Реформаторския блок гласува „въздържал се”, а нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев гласува „против”.

При гласуването за другия кандидат - Вера Чочкова, участваха 161 народни представители, от които 35 бяха „за”, двама бяха „против”, а 124 се въздържаха.

Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор
netinfo

За избирането на нов главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет беше необходимо поне 160 депутатите да го подкрепят. В пленарната зала за разнообразие нямаше скандали и пак за разнообразие и отляво, и отдясно се радваха, че след два неуспешни опита при предишните два парламента, до избор най-накрая ще се стигне. По темата само Мая Манолова от БСП и Данаил Кирилов от ГЕРБ взеха отношение.

„При избора на главен съдебен инспектор катастрофираха няколко мнозинства. Това мнозинство има своя шанс наистина да прояви отговорност към състоянието на съдебната система, към очакванията на гражданите и да се обедини около избора на главен съдебен инспектор. Подкрепата на опозицията, когато се търси мнозинство от 2/3, би следвало да бъде плюс, а не минус, за един кандидат", коментира Мая Манолова.

„И двамата кандидати са достойни професионалисти, имат изключителен и безспорен опит в съдопроизводството. И двамата кандидати имат качества да бъдат изпълняват тежката задача да бъдат инспектор на инспектората", заяви в подкрепа на кандидатурите Данаил Кирилов.

Последва и дългоочакваният избор, а залата единодушно избра Точкова за поста. Единственият депутат, гласувал против - Велизар Енчев, не скри подозренията си от безпроблемния вот:

„Днес българският народ трябва да знае, че има една порочна коалиция, без тази мотивировка за коалицията да бъде чута в този парламент. Всички вие правите този избор на тъмно и много добре го знаете. Как е възможно само един глас „против" да има".

От „Атака" обясниха, че не са участвали в гласуването, защото е било уговорен мач.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева каза, че не споделя разсъждението, според което резултатът от едно конкретно гласуване в изпълнение на конституционно задължение на НС да избере с мнозинство от 160 гласа инспектор е в резултат от коалиция.

В инспектората трябва да може да се подават жалби и сигнали по интернет

Игнорирайки критиките, Точкова коментира в кулоарите на парламента, че иска да се създаде един регистър за дела, които са от по-висок обществен интерес, за да се следят срокове. И отрече да е зависима от председателя на ВАС Георги Колев.

„Няма такава зависимост от господин Колев, той е моят административен ръководител досегашен в качеството ми на председател на административен съд Хасково. Зависимост няма", каза Точкова.

В кулоарите правосъдният министър Христо Иванов поздрави Точкова за избора й и посочи, че „с това се приключва една изключително неприятна част от историята на съдебната система".

Парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор
netinfo

Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че съдия Теодора Точкова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и отговаря на изискванията от Закона за съдебната власт.

От 2007 г. до настоящия момент е била административен ръководител и втори мандат председател на Административния съд в Хасково. Точкова има юридически стаж като съдия от 21 години, атестирана е за периода 2007-2010 г. с комплексна оценка 136 точки.