Президентството грейва в синьо в подкрепа на деца аутисти
Президентството грейва в синьо в подкрепа на деца аутисти / снимка: БГНЕС, архив

Сградата на Президентството в столицата точно в 19,00 ч. тази вечер ще бъде осветена в синьо като символ на знанието относно аутизма.

Днес светът за пореден път отбелязва Денят за информираност за аутизма. У нас проявата, която стана част от световната кампания за повишаване информираността по въпросите на аутизма „Освети в синьо", ще се състои за четвърти пореден път. Очаква се освен официални лица, артисти и приятели на каузата да помогнат за привличане на обществения интерес с малък концерт, който ще се проведе на сцена пред Президентството.

Преди обяд пък в Южния парк в столицата деца с аутизъм и доброволци от Българския червен кръст ще запознават гражданите с проблемите на мозъчното разстройство.

Според статистиката едно на всеки 150 деца по света се разболява от аутизъм, а общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света.

На осветяването на Президентството в синя светлина, като посланици на добра воля и официални гости ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът на България Константин Пенчев, здравният министър Петър Москов, министърът на образованието проф. Тодор Танев, заместник-министърът на спорта Калин Каменов както и н. пр. посланикът на САЩ в България Марси Рийс.

Патрон на събитието ще е държавният глава Росен Плевнелиев.

Очаква се артисти и приятели на каузата да помогнат за привличане на обществения интерес с концерт, като за първи път пред сградата на Президентството ще се изгради малка сцена. Водещи на концерта ще са Ники Кънчев, Део и Елена Петрова.

Участие ще вземат обичаните български изпълнители - Графа, Орлин, Любо, Йоанна Драгнева, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, София и др., които за пореден път ще подкрепят майките на деца с аутизъм. Вече традиционно ще  прозвучи и българската версия на световната песен, посветена на децата с аутизъм - „Живот в синьо”, в изпълнение на вокална група „БОН-БОН”.