В. Търново отбелязва 180 години от Велчовата завера
В. Търново отбелязва 180 години от Велчовата завера / снимка: Уикипедия

Велико Търново ще отбележи 180 години от един от най-значимите опити за българско национално освобождение през първата половина на 19-ти век – Велчовата завера.
Честването ще бъде тази вечер (4 април) с програма, организирана от общината в партньорство със Сдружение „Пазители на българщината” и Фондация „Българе”.

От 19,00 ч. на площад „Велчова завера” ще бъдат поднесени венци и цветя пред едноименния паметник. В 19,20 ч. от площада ще тръгне тържествено шествие до площад „Цар Асен І”. В 19,30 ч. на площада пред Церевец ще се състои концерт на фолклорен ансамбъл „Българе”. От 21,30 ч. ще бъде излъчен аудио- визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.

Честването променя движението във Велико Търново

Велчовата завера е опит за въстание на българите в Търновския край през 1835 година. Преди планираната дата на бунта заговорът е разкрит и организацията, свързана с него, е разбита от османските власти. Сред основните организатори на заверата са заможният търговец Велчо Атанасов - Джамджията, Никола Гайтанджията, Димитър Софиянлията, хаджи Йордан Брадата, игуменът на Плаковския манастир - отец Сергий, учителят Андон Никопит и кап. Георги Мамарчев от Котел. В подготовката на въстанието активно се включват и дейци основно от Елена, Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, Габрово.