78 изложители на борсата Културен туризъм, В. Търново отчита 13% ръст на туристите
78 изложители на борсата Културен туризъм, В. Търново отчита 13% ръст на туристите / DarikNews.bg

78 български и чуждестранни участници ще представят нови туристически продукти, атракции и оферти за настъпващите празници в рамките на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново. Дванадесетото издание на най-престижния форум в областта на културния туризъм у нас ще бъде официално открите утре от 10,00 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и ще продължи до 4 април. Сред изложителите тази година са общини, туристически компании, културни институти, посолства и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония и България. 60 щанда ще бъдат разположени на над 350 кв.м експозиционна площ.

Международното изложение „Културен туризъм” се провежда по инициатива на Община Велико Търново,  Общинска агенция по туризъм „Цареврад Търнов“  и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в партньорство с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и със специалната подкрепа на Министерството на туризма. Проблемите на представянето и интерпретирането на културно-историческото наследство ще бъдат дискутирани в дните на форума. В рамките на борсата ще се проведе годишната среща на кметовете на общини по проблемите на туризма с участитето на ресорния министър Николина Ангелкова. На 3 април вечерта в читалище “Надежда” ще се състои церемонията по връчването на наградите на изложението.

Близо 13% ръст на туристите през миналата година отчете кметът на Велико Търново Даниел Панов. По думите му това се дължи на богатия културен календар, който предлага старата столица. Тази година ще бъде наситена с още повече събития, свързани с честването на 830-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и възстановяването на Втората българска държана, подчерта кметът. Той съобщи още, че проектът за реставрация на Трапезица, внесен в Министерския съвет, ще бъдат реализиран през тази година, за да може догодина крепостта да отвори врети за посетители.

За първи път със свой представителен щанд в борсата ще участва Министерство на туризма. Той ще заема 40 кв.м площ и ще представи Рилския манастир, общини и туристически сдружения.

В голямата зала на Община Велико Търново, клуб „Мелон” и в залите на изложението Международният филмов фестивал „На Източния бряг на Европа” ще представи в безплатни прожекции филми и телевизионни рекламни проекти за различни дестинации по света.

За втори път най-добрите туристически издания, сайтове, плакат и събитие ще бъдат отличени с наградите на Националния конкурс „Чети и пътувай”. Студенти от цялата страна ще участват в онлайн конкурса за най-добра разработка на туристическа тематика. По традиция наградите в конкурса са предметни, но през тази година победителите ще получат възможност да стажуват в държавни и общински институции, управляващи туристическите дейности.

Подробна информация за Международното изложение „Културен туризъм”, актуални новини и снимки от събитията може да откриете в новия сайт на форума - www.culturaltourism.info.