Розета ще се спусне в ледените гейзери на кометата Чурюмов-Герасименко
Розета ще се спусне в ледените гейзери на кометата Чурюмов-Герасименко / Guliver/Getty Images

Европейската космическа агенция се готви да спусне сондата "Розета" в ледените струи, излизащи от кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, за да събере информация за вътрешността й, съобщи в. "Дейли мейл".

Кометата става все по-активна с приближаването си до Слънцето и следващите няколко месеца са отлична възможност за изследването й.

"Кометата става много вълнуваща - каза д-р Мат Тейлър от екипа на мисията. - Тя изхвърля стотици килограми материали в секунда. Искаме да преминем през един от тези активни райони". За целта сондата ще прелети на 15 км от кометата, като маршрутът й ще е право през гейзерите. Те се образуват от сублимирането на леда на повърхността и стават все по-активни с приближаването на Чурюмов-Герасименко към Слънцето.

Преминаването през ледените струи няма да е безопасно, защото вероятно сондата ще загуби ориентация. Тя определя местоположението си по звездите, но струите могат да ги скрият. Затова "Розета" ще трябва да излиза периодично от тях, за да се позиционира.

Кометата Чурюмов-Герасименко ще се доближи максимално до Слънцето през август. Учените се надяват, че тази близост може да събуди и роувъра "Фила", като зареди батериите му.

Приключенията на Фила в снимки

След 10-годишно пътуване в космоса сондата "Розета" достигна кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко през август миналата година и застана на орбита около нея. През ноември от "Розета" се отдели спускаемият апарат "Фила", който направи първото историческо кацане на повърхността на комета. Той обаче замлъкна малко след това, защото попадна в сенчест район и батериите му не се зареждат.

Източник: БТА