Габрово показва най-големите си ценности на изложба в столицата
Габрово показва най-големите си ценности на изложба в столицата / Община Габрово

Габрово показва най-големите си ценности на изложба в Българска академия на науките. Културните институции на града отвориха своите архиви, за да може публиката да види съхранените от миналото реликви.

Представени са знакови културни ценности, съхранили паметта за събития, личности и процеси в историческото развитие на града.

Те са част от фондовете на Регионален исторически музей – Габрово, АЕК „Етър“, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Национален музей на образованието.

В изложбата участва и Технически университет - Габрово с някои от най-големите си изобретения.

От изложбените зали за пръв път излизат най-старият ръкопис от ХІV в., Габровският препис на „История во кратце о болгарском народе славенском“ на габровеца йеросхимонах Спиридон и първите печати на града, преди и след Освобождението, които се съхраняват в РИМ-Габрово.

Сред ценните експонати са също така и уникалният „Кодекс на село Габрово”, с автор големият български книжовник Неофит Рилски - от фонда на РБ „Априлов - Палаузов”, първият печат на първото новобългарско училище – габровското - от фонда на НМО, международните награди на музей „ДХС”, донеслият икономически възход на Габрово гайтанджийски чарк и красивата женска носия от фонда на АЕК „Етър”, емблематичният образ на града, запечатан в картините от ХГ „Христо Цокев”.

Изложбата „Съхранени реликви за Габрово” се открива на 2 април от 17:00 часа в БАН (ул. "15 ноември" №1). Експозицията може да се види до 29 април и е свързана със 155-годишнината от обявяването на Габрово за град.