Първанов: Начините за взаимодействие в коалицията не работят
Първанов: Начините за взаимодействие в коалицията не работят / снимка: БГНЕС, архив
Първанов: Начините за взаимодействие в коалицията не работят
78940
Първанов: Начините за взаимодействие в коалицията не работят
  • Първанов: Начините за взаимодействие в коалицията не работят

Формите за взаимодействие в коалицията са неработещи. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов. АБВ ще постави „много остри въпроси” в близките дни, закани се Първанов. Той обърна внимание на антируското говорене, което според него в момента не носи нищо добро на страната ни и даде за пример срива в туризма и търговията. Партийния лидер говори пред журналисти в Съдебната палата, където беше призован като свидетел по делото срещу бившия шеф на НРС Кирчо Киров.

Критичната позиция на Георги Първанов по отношение на взаимоотношенията между коалиционните партньори беше съпътствана и от хвалба по адрес на работата на социалния министър Ивайло Калфин. Според него премиерът Борисов също оценил високо Калфин заради планираната пенсионната реформа, но трудното тепърва предстояло.

Отношението на АБВ към правителството пък зависело от много фактори. „Реалната проверка доколко е здрава коалицията ще бъде тогава, когато се гласува всеки един от законопроектите от пенсионната реформа в пленарна зала. Но това не единственият критерий за нашето отношение към правителството. То зависи и от това как работят другите сектори”, обясни той.

Първанов се закани, че АБВ ще постави „много остри въпроси” в близките дни, когато представители на високо ниво от АБВ и ГЕРБ трябвало да обсъдят съществуващите проблеми.

„Така както си говорихме, когато се формираше този кабинет. Помните, че програмната декларация беше направена в режим на много активен диалог. Там има много силни политики, които бяха поставени на най-високия рафт. Формите за взаимодействие вътре в коалицията са неработещи”, посочи Първанов.

Първанов допълни, че отношението на АБВ към управляващите не може да се гледа единствено в контекста на предстоящите местни избори. За политическата му формация било по-важно „правителството да е стабилно”, а критичното отношение в момента не било, за да се събори властта, а за да се оздрави.