Нетаняху: Споразумение в Лозана открива пътя на Иран за сдобиване с ядрено оръжие
Нетаняху: Споразумение в Лозана открива пътя на Иран за сдобиване с ядрено оръжие / снимка: БГНЕС, архив

Евентуалното споразумение за ядрената програма на Иран ще открие пътя за сдобиване на тази страна с ядрено оръжие, предупреди днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от световните агенции. Той подчерта, че Израел ще направи всичко необходимо, за да защити своята сигурност.

„Най-голямата заплаха за нашата сигурност и бъдеще, това са опитите на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Споразумението, което се очертава в Лозана, открива пътя към тази цел”, каза Нетаняху в изказването си на първото заседание на новия израелски парламент.

Израелският премиер обеща, че страната му няма да „си зарие главата в пясъка”, а ще направи всичко, за да защити своята сигурност и бъдеще. Много държави в региона осъзнават опасността, която идва от Иран, увери той.

Според Нетаняху, в случай на споразумение, Ислямската република ще може да се сдобие с ядрено оръжие „може би до една година, а най-вероятно - много по-рано”.

Израелският премиер е най-големият критик на постигането на споразумение за иранската ядрена програма. В неделя той осъди „оста Иран-Лозана-Йемен, която е много опасна за цялото човечество и трябва да бъде спряна”.

Източник: БТА