Три години условно за млад шофьор, убил приятел заради излязло на пътя куче
Три години условно за млад шофьор, убил приятел заради излязло на пътя куче / netinfo

Условна присъда за пътен инцидент, завършил със смъртта на младеж и средни телесни повреди на още трима, постанови Окръжен съд-Разград.

Катастрофата е станала в 2,20 ч. на 2 май на пътя между град Кубрат и село Задруга. 18-годишният тогава ученик Емре Хюсеинов возел в семейната кола четирима свои приятели, прибирали се от събора в село Божурово. Младият шофьор не бил употребил алкохол, но карал със 127 км./ч. при 90 разрешени на подобен път. На шосето изскочило куче, за да избегне сблъсъка с него водачът с тримесечен шофьорски стаж завил наляво, изгубил контрол над колата „Алфа Ромео“ блъснал се в поредица дървета, автомобилът се обърнал по таван. Пътникът до шофьор – 17-годишният Мертан Рамис починал на място. В разградската болница са откарани и пътниците от задната седалка, двама от тях били с временна опасност за живота, на единия е извършена трепанация на черепа. Според квалификациите на Наказателния кодекс и тримата са били със средна телесна повреда.

Делото срещу Емре Хюсеинов се гледа по съкратената процедура. Той призна изцяло фактите по обвинението, поради което бе приложена законовата клауза за намаление с една трета на наказанието. Така от 4 години и 6 месеца условно санкцията става 3 години с изпитателен срок от 4 години и 3 години забрана за управление на МПС.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.