Велико Търново с награда Исторически град, София е най-добрият град за живеене през 2014 г.
Велико Търново с награда Исторически град, София е най-добрият град за живеене през 2014 г. / снимки: БГНЕС и DarikNews.bg, архив

Велико Търново спечели приза "Исторически град" в осмото издание на класацията за най-добрия град за живеене в България, организирана от Дарик радио и вестник „24 часа". Церемонията по награждаването се състоя в зала 8 на НДК в присъствието на президента Росен Плевнелиев, министри, множество експерти и кметовете на отличените градове.

София получи за трети път наградата за „Най-добър град за живеене", като убедително победи останалите участници в оценката на градовете по над 30 критерия. Столицата събра с над 20 точки повече от следващия в класацията град. В тазгодишната надпревара участваха всички 27 областни града в страната, които са оценявани по критерии, обединени в десет групи, свързани с икономиката, здравеопазването, екология, градския живот, трафик, престъпност и други. Те имат за цел да покажат развитието на всеки от градовете по различните показатели през годината.

Наградата на Велико Търново бе представена от министъра на културата Вежди Рашидов. Той припомни реализираните съвместно с Министерство на културата значими европейски проекти като реставрация и консервация на църквата „Св. Георги” в Арбанаси, проекта за изграждане на подпорна стена, художествено осветление, фуникуляр и социализация на хълма Трапезица. Министърът припомни обновената озвучителна система на МДТ „Константин Кисимов” и добави, че предстои реализацията на проект за ремонт на театъра.

При получаване на наградата кметът Даниел Панов заяви: ”Приемам тази награда от името на всички великотърновци. Приемам я като признание на усилията ни да съчетаваме по възможно най-добрият начин историята с модерният живот, енергията и въображението на младите хора”. "Всички във Велико Търново  знаят колко е трудно да се работи по запазване и възстановяване на духовното и културно наследство в един жив и динамичен град. Велико Търново е не само град на 7 000 г. Това е не само градът, в който два пъти е възстановявана българската държава. В продължение на 208 г. от тук е управлявана могъщата средновековна българска държава. Велико Търново е градът, който пази Сърцето и Душата на България”, каза в заключение Даниел Панов.

Велико Търново с награда "Исторически град", София е най-добрият град за живеене през 2014 г.
netinfo

Досега призът „Най-добър град за живеене в България" е печелен от Бургас - 3 пъти, Варна и София по 2 пъти и веднъж от Велико Търново (през 2013 г.). В читателската класация за най-добър град за живеене, която се проведе до 10 март, читателите на вестник „24 часа" класираха на първо място град Пловдив, а читателите на Dariknews.bg - град Русе.

Столицата получи още два приза - за хай-тек град и специалната награда на НДК за най-ярък град в областта на културата. Пловдив бе отличен с приза “Бизнес град”, Зелен град стана Хисаря, а за най-красив град бе обявен Асеновград. Стара Загора бе отличена за перспективен град, Приморско – за парти град. Бургас бе обявен за град на спорта, а Варна – за най-добър град за живот на младите. Харманли пък получи приза “Град-герой” с оглед на бежанската вълна към страната ни и успешното справяне със ситуацията там.