Откриха мемориална плоча в село Козарево
Откриха мемориална плоча в село Козарево / Община Тунджа

Мемориална плоча на участниците в Първата и Втората световни войни - жители на село Козарево бе открита в селото. Паметникът откриха кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев и кметът на с. Козарево Теодора Тачева.

Почетен караул дадоха военнослужещи от военно формирование 52 590.

В словото си кметът на селото подчерта, че на този ден Козарево се прекланя пред своите 14 герои и отдава почит към техния подвиг. „Те са тези, които прозряха в днешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал стигнаха до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка. От тук, от този паметник, започва техният втори живот – в съзнанието на поколенията.“, добави Теодора Тачева.

 

Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев изказа благодарност към жителите на село Козарево, които със своя труд и дарения са съградили този паметник – „най-истинското място за преклонение пред своите деди, пред своите родственици, борили се за свободата на своята Родина.“

Димитринка Йорданова – дъщеря на Йордан Калчев, участник в Първата и Втората световни войни, благодари за ентусиазма на своите съселяни за изграждането на паметника и на оказаната подкрепа от Община „Тунджа“, за да има и село Козарево своето място за преклонение пред подвига на героите.

Жители и гости на селото поднесоха цветя пред паметната плоча.

Изнесена беше богата празнична програма от местни самодейци – патриотични песни, авторско стихотворение на Радка Илчева, песента „На мъртвите герои“ в изпълнение на Живка Василева, стихове на Иван Вазов, споделени от деветокласничката Марияна Василева.

 

14 са жителите на село Козарево, участвали в Първата и Втората световни войни. Трима от тях: Руси Русев, Йордан Калчев и Минчо Минчев, са се сражавали и в двете войни.

Полагането на основата и подстъпа до паметника е дело на доброволен труд на козаревци.

Скалата за паметника е дарение от Козаревската кариера. Черната гранитна плоча, с изписаните имена на героите, е дарение от фирма „Мраморис“ с управител Румен Христов, които лично монтират плочата.

Мястото около паметника е озеленено с цветя и дръвчета със съдействието на Община „Тунджа“, младежката НПО „Сънрайс“ и местни жители в рамките на инициативата „С Тунджа в сърцето“. Първите две дръвчета са засадени от кмета на Община „Тунджа“ Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев.