АБВ предлага 50 % мажоритарен вот
АБВ предлага 50 % мажоритарен вот / Петя Димитрова
Президентът Първанов на конференция в Монтана
78904
Президентът Първанов на конференция в Монтана
Президентът Първанов на конференция в Монтана
  • Президентът Първанов на конференция в Монтана
  • Президентът Първанов на конференция в Монтана

„До края на седмицата ще предложим промени в Избирателния кодекс и в Закона за допитванията", заяви лидерът на АБВ президентът Георги Първанов. Той пристигна тази вечер в Монтана за участие в областната конференция.

Първанов коментира предложението на президента Плевнелиев за успоредно провеждане на референдум за задължително гласуване и избори за местна власт като хвърляне на една идея в пространството. Според него не са дадени отговори на основни въпроси пред въвеждане на задължително гласуване.

„АБВ предлага съвсем конкретни неща, заяви Първанов. На първо място въвеждане на смесена система на избор, при която мажоритарният елемент е 50 на сто. Коалицията внася и промени в Закона за референдумите - едната от тях е свързана с прага за легитимност. Според предложението за легитимни трябва да се смятат онези допитвания, в които участват 40 на сто + 1 процент от българските граждани, а за конституционни въпроси - 50 плюс 1. Другата промяна се отнася до броя на подписите, необходими за да се инициира референдум. Позицията на АБВ е, че сега необходимия минимум е твърди висок.

„Приносът на АБВ в управлението е осезателен, заяви Първанов. Никой министър според него не предлага такъв пакет за реформи, както Ивайло Калфин. И това ще бъде първото изпитание пред коалиционните отношения как ГЕРБ ще приеме тези предложения."

Първанов уточни и че още няма отговор от финансовия министър на въпросите какво губи и какво печели страната от изпълнението на споразумението по новия дълг.