Одобриха новия ПУП на кв. Чайка
Одобриха новия ПУП на кв. Чайка / Dariknews.bg

С 43 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ варненските общински съветници одобриха новия Подробен устройствен план на кв. „Чайка“. На днешното заседание на местния парламент те приеха плана, който се изготвя вече близо 10 години. В зала „Пленарна“ присъстваха около 30 жители на квартала, които посрещнаха вота на съветниците с аплодисменти.
Новият Подробен устройствен план на кв. „Чайка” предвижда повече зелени площи, изграждането на два подземни паркинга с 205 и 450 места и по-малко застрояване с жилищни кооперации.

Янко Станев от СДС – Да поиска в новия ПУП да се отреди за озеленяване имот на входа на квартала, посока „Златни пясъци“, който по негови думи е предвиден за застрояване.  Станев коментира, че е „за“ новия Подробен устройствен план, но иска още зелени площи. „Смятам, че сега можем да изключим това УПИ, тъй като общинският съвет е принципал. Предлагам да гласуваме без това УПИ. Да знаем, че сме направили едно добро за жителите на квартала. Твърдо съм да остане в по-голям процент озеленяването“, аргументира се той.

Огнян Къчев определи дебатите по темата като словесна гимнастика и ненужна реторика, като според него трябва да се въведе публичен регистър на зелените имоти. „Това ще реши проблеми и казуси като този, който сега обсъждаме. След като след една година влезе в сила публичният регистър ще отпаднат всякакви гимнастики“, обясни Къчев.