КНСБ настоява за плавно повишаване на възрастта и стажа за пенсия
КНСБ настоява за плавно повишаване на възрастта и стажа за пенсия / снимка: БГНЕС

КНСБ настоява за плавно повишаване на възрастта и стажа при пенсиониране с по един месец за мъжете и по два месеца за жените за период от 20 - 25 години, както и за това пенсията да достигне 65 на сто от размера на заплатата преди пенсиониране. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на националната годишна конференция на Съюза на транспортните синдикати в България.

За стабилизиране на пенсионната системата е необходимо повишаване на събираемостта на осигуровките и, ако трябва, увеличаването им с половин процентен пункт годишно, допълни Димитров.

КНБС иска правителството да изработи антидефлационна програма. По думите на Димитров мерките минават през увеличаване на доходите. Той посочи, че две трети от българите нямат спестявания, а на останалите вложенията в банките масовото са до 1000 лева. КНСБ настоява и за въвеждането на необлагаем минимум, което според Димитров е залегнало в програмите на три от партиите в управляващата коалиция.

Синдикатът очаква от правителството заявка за ясна икономическа политика за възраждане на индустрията. Пламен Димитров заяви, че дълговата емисия има стабилизиращ ефект върху банковата система, но трябва да бъде използвана и за развитие на индустриалната политика.

Пламен Димитров и председателят на Съюза на транспортните работните Екатерина Йорданова отчетоха като голям успех за синдикалното движение домакинството на България на конгреса на Международната транспортна федерация. По традиция СТСБ е инициатор на ежегодни преговори за минимални осигурителни прагове по квалификационни групи професии в транспортния отрасъл. Във въздушния транспорт през 2014 г. е постигнато повишаване на минималните осигурителни прагове с 12 на сто, а в логистиката - с три на сто за ръководители и специалисти, отчетоха от синдиката.

Източник: БТА