Подсъдими се разхождат на свобода в Германия заради лошите условия в затвора
Подсъдими се разхождат на свобода в Германия заради лошите условия в затвора / Дарик Варна, архив

Дело за кражба в особено големи размери се бави във Варненския окръжен съд, тъй като германските власти отказват да ни върнат обвиняемите. То е образувано през миналата година, а за престъпление от такъв характер законът предвижда наказание от 10 до 30 години лишаване от свобода, както и конфискация на имущество.

За случая разказа председателят на Наказателното отделение Иваничка Славкова. По делото има няколко подсъдими, за единия от които е установено, че се намира в Германия. Изготвена е заповед за арест, но след доклад от българска страна за условията в затвора, немските власти отказали да изпратят обвиняемия в родината му.

Междувременно и втори подсъдим заминал за същата държава и аналогично бил получен отказ да бъде върнат у нас. Така се получава парадоксалната ситуация, че се знае местонахождението на издирваните, но делото не може да продължи заради тяхното отсъствие. Германските власти дори обяснили, че не само в конкретния случай, но и в други няма да се съобразяват с издадените Европейски заповеди за арест заради условията в българските затвори, които не отговарят на изискванията.

Процесът може да се разгледа и задочно – в отсъствие на обвинените, но след като са изчерпани абсолютно всички възможности за тяхното връщане, обясни съдия Славкова.