Прилепите имат свой собствен правилник за движение
Прилепите имат свой собствен правилник за движение / Thinkstock/Getty Images

Английски учени установиха, че прилепите разполагат със свой собствен "правилник за движение", който ги предпазва от сблъсъци по техните невидими магистрали, пише в. "Дейли мейл".

Летящите бозайници използват биосонарни звуци, за да се ориентират в околната среда. И въпреки че се придвижват на многолюдни ята по време на лов, те никога не се сблъскват във въздуха, подчинявайки се на невидими правила. Учените от университета в Бристол измерили биосонарните сигнали на прилепите и как те ги усвояват. Оказало се, че при движение по своите невидими пътища те сменят ролите си на водещ и следващ, като имитират маршрута на близкостоящия прилеп. Тази "смяна на караула" става с подаден предварително сигнал от 500 милисекунди.

Авторът на проучването Марк Холдърид изтъква, че прилепите са усвоили някои прости правила, които им помагат в "претовареното" им движение. В момента в който някои друг екземпляр се доближи достатъчно до техния биосонар, за да долови ехото му, той копира неговата посока на движение. Това става толкова бързо, колкото е едно примигване с окото - между 300 и 500 милисекунди. Така могат да се осъществяват дори и завои, без да се стига до сблъсъци. Преследващият прилеп копира движението на предшестващия в рамките на само 4 размаха на крилете си.

Източник: БТА