Десноцентристка вълна помете разединената левица на изборите във Франция
Десноцентристка вълна помете разединената левица на изборите във Франция / БГНЕС

Водеща тема за френските издания е победата на десницата и на нейните съюзници от центъра на изборите за местни власти във френските департаменти, чийто втори тур беше вчера.

Синя десноцентристка вълна помете левицата, обобщава в. "Фигаро". Десният лагер обаче все още е разделен по въпроса как да интерпретира тази победа. Бившият премиер Ален Жупе смята, че победата се дължи на стратегията за победа, възприета от съюза между десницата и центъра. Бившият президент Никола Саркози пък определи поражението на левицата като безпрецедентно неодобрение и отхвърляне на управляващите.

Левицата понесе историческо поражение, пише в. "Монд". Само един департамент, Лозер, премина от дясно в ляво след втория тур вчера. Лозер е най-малко населеният в страната, посочва изданието. И докато десницата и центристите постигнаха победа на изборите, мнозина се питат дали крайната десница претърпя поражение, като не успя да спечели нито един департамент. В действителност за лидерката на Национален фронт Марин льо Пен представянето на втория тур е победа. Тя обещава, че нейната партия ще се представи още по-добре на регионалните избори и се надява да спечели четири региона. Марин льо Пен допълва, че Национален фронт не е очаквал да спечели сега, защото залогът е бил прекалено висок, но настоява, че ако й се даде време, хората ще видят на какво е способна.

Дали поражението ще бъде поучително за социалистите, се пита в. "Либерасион". Изданието твърди, че поражението на социалистите е било по-малко от очакваното, но то трябва да накара партията все пак да се замисли над случилото се. Резултатите от изборите сочат, че крайната десница е пуснала корени на местно ниво. Случилото се показва, че французите са наказали управляващите и са възнаградили опозицията, както е във време на криза. Освен това правителството е непопулярно, а левицата разединена. Така че правителството и левицата трябва да бъдат помирени с електората и управляващите трябва да покажат напредък чрез извършването на реформи.

Вчерашният вот беше трагичен танц за левицата, пише "Поан". Бастиони на леви лидери паднаха в ръцете на десницата, допълва изданието, визирайки департаментите Корез, Есон, Дьо-Севр и Сон-е-Лоар, бастиони на Франсоа Оланд, на Манюел Валс, на Мартин Обри и на Арно Монтбур. Изданието допълва, че някои департаменти са преминали в ръцете на десницата за първи път от 60 години насам. Списанието отбелязва, че Никола Саркози пък е съумял да се представи като обединител на десницата с центъра. Според "Нувел обсерватьор" вчера Националният фронт е претърпял провал, като не е спечелил нито един департамент. Това е провал на маринизма или на така наречената политика на Марин льо Пен. Разбира се Марин льо Пен има шейсетина места в департаменталните съвети, които ръководят департаментите, а досега имаше само едно място в тях. Но все пак ако Национален фронт остане сам и без съюзници, то той няма да успее почти никога да спечели важни избори.

Решителната изборна победа на десният "Съюз за народно движение" и центристките му съюзници върна Саркози във фокуса на общественото внимание след не особено бляскавото му завръщане в политиката през септември, отбелязва британският в. "Гардиън".

През последните месеци партията му се сблъска с дългове, обвинения за финансови скандали и вътрешни разногласия, но резултатът от изборите променя всичко. Според Саркози историческата победа отразява отхвърлянето на политиката на президента Франсоа Оланд, отбелязва изданието. Речите на Саркози по време на кампанията бяха с рязка дясна насоченост и открито отрицателно настроени спрямо мюсюлманската общност с цел да се спечелят крайнодесни гласове, подчертава в. "Гардиън", посочвайки като пример изказването му, че училищните столове не трябва да предлагат алтернативно меню без свинско на децата и че мюсюлманският хиджаб трябва да се забрани в университетите. Това притесни хора от собствената му партия, отбелязва изданието. Саркози вероятно ще представи изборната победа на "Съюза за народно движение" като своя лична победа, подчертава в. "Гардиън".

В същото време третото поражение на Френската социалистическа партия за една година ще принудят социалистите да се опитат да се справят с вътрешните си разделения, смята в. "Гардиън". Но Оланд беше обещал, че няма да има нова промяна в кабинета след изборите и няма да промени посоката на своите реформи, например предстоящото преразглеждане на трудовото законодателство. Мнозина смятат, че президентът няма избор и трябва да продължи непопулярните реформи с цел икономии, предизвикали разделение в собствената му партия.

Ясният победител на френските избори е съюзът на консервативни партии, който спечели контрола над две трети от департаментите в страната, подчертава в. "Ню Йорк таймс". Въпреки големия напредък на крайнодесния "Национален фронт" на Марин льо Пен, партията не можа да спечели достатъчно гласове, за да получи контрола дори над един френски департамент. При все това премиерът Манюел Валс предупреди, че броят на гласовете, спечелени от възприелия твърда антиимигрантска и антиевропейска позиция "Национален фронт", "показва силна промяна в политическия пейзаж, от която всички ние ще трябва да направим собствените си изводи", посочва изданието.

Обръщането на французите надясно беше ознаменувано от първия кръг на местните избори на 22 март, смята в. "Ню Йорк таймс". Забавящата се френска икономика влияе на гласоподавателите в страната, а продължителната безработица засяга особено тежко младите, подчертава изданието.

Източник: БТА