Осъдиха бившия израелски премиер Олмерт за корупция
Осъдиха бившия израелски премиер Олмерт за корупция / снимка: БГНЕС

Съд в Ерусалим призна за виновен бившия израелски премиер Ехуд Олмерт по дело за корупция, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Олмерт беше обвинен, че е получавал пликове с пари в брой от американския бизнесмен Морис Талански. Присъдата на Олмерт ще бъде обявена на 5 май, посочват израелски медии, цитирани от Франс прес.

Пликовете с пари Олмерт получавал по времето, когато е бил кмет на Ерусалим, а после и министър, преди да стане премиер, посочва Асошиейтед прес.

Всъщност това е второто дело срещу Олмерт относно получаването на пликове с пари от Талански. През 2012 г. бившият премиер беше оневинен по обвиненията. Но след това бившият началник на канцеларията на Олмерт, който беше и негово доверено лице Шула Закен реши да стане свидетел на обвинението и предостави на прокурорите по случая записи от разговори на Олмерт относно получаването на пари от Талански. Така се стигна до второ дело, по което днес Олмерт беше признат за виновен.

Адвокати на бившия премиер казват, че той ще обжалва присъдата си. Олмерт вече беше осъден на 6 години затвор по друга корупционна афера, която обжалва сега пред Върховния съд.

Източник: БТА