Приемат антикорупционната стратегия в Деня на шегата
Приемат антикорупционната стратегия в Деня на шегата / снимка: БГНЕС, архив

Правителството ще приеме Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията. Новината предизвика разнопосочни коментари предвид обстоятелството, че събитието е насрочено за 1 април - в Деня на лъжата и шегата.

Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева, допълва „Труд". Тя предвижда създаването на нова структура, наречена Комисия по интегритет, която ще обработва декларациите за имуществено състояние и конфликт на интереси на висшите държавни чиновници. Около 6000 души ще бъдат под лупата на новата комисия, която ще се получи вероятно от сливането на БОРКОР и Комисисията за конфликт на интереси.

Комисарите няма да седят по бюрата, а ще правят внезапни проверки „на терен" при съмнения за далавери. Това ще става и независимо от декларираното по електронен път от депутати, министри, кметове и др.

Отделно към прокуратурата ще бъде създадено специализирано звено за разследване на корупционни деяния на служители, заемащи висши постове. Обект на неговата дейност ще е президент, премиер, министри, зам.-министри, народни представители, евродепутати, магистрати, шефове на комисии, агенции, омбудсман, областни управители, кметове, общински съветници и др.

Звеното, наричано още "антикорупционна прокуратура", ще бъде под егидата на главния прокурор Сотир Цацаров, който беше инициатор за създаването му. По Закона за съдебната власт то може да се ръководи пряко от друг обвинител.

Антикорупционната прокуратурата ще се създаде с тристранно споразумение между държавното обвинение, ДАНС и МВР и ще заработи до края на годината с цел да постигне успехи по румънски модел.