Честваха български герой в Македония
Честваха български герой в Македония / ВМРО Враца

Народните представители Красимир Богданов от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО и Румен Йончев от БДЦ, както и общинският съветник от ВМРО във Враца Красимир Ангелов се срещнаха с българите в Македония. В гр. Струмица, срещата се проведе в офиса на БКСС, при подчертан интерес от местната общност. Гостите бяха представени от председателят на Българския културен клуб Лазар Младенов: Йончев е председател на парламентарната комисия за българите в чужбина, а Богданов е член на комисията по външна политика. Народните представители планират поредица от срещи с българите в Македония.

Най-важният обсъждан въпрос беше за облекчаване на процедурата за издаване на български документи за самоличност. Струмичани представиха много документи и снимки на свои родственици, учили в български училища или служили в българската армия. Богданов запозна присъстващите с внесените от Патриотичният фронт предложения за промени в закона за българското гражданство, разширяващи възможностите за доказване на българският произход и съкращаващи сроковете за одобрение от Министерството на правосъдието. Йончев се ангажира с по-бързо придвижване на законопроекта за разглеждане в програмата на Народното събрание.

На 28 март Българския Културен Клуб - Скопие организира панихида в чест на Полковник Стефан Илиев, която се проведе в църквата „Св. Благовещение" в гр. Прилеп. Полк. Илиев е командир на 15 Ломски полк по време на Първата световна война. Той загива геройски на 26 март 1917г. при Червената стена и е погребан в църквата в Прилеп. На събитието освен членове и симпатизанти на БККС, присъстваха представители от Министерството на отбраната на Република България, генерали и офицери, представители на българското посолство в Скопие и Народното Събрание на Република България, много българи от двете страни на границата.

Честваха български герой в Македония
netinfo

Слова за героя произнесоха зам.-министър Димитър Кюмюрджиев от името на МО, Красимир Богданов от името на НС, Лазар Младенов от БКСС, родственици на полк. Илиев. Присъстващите поднесоха венци и цветя на мястото, където полковникът е бил погребан, а от Министерството на отбраната обещаха, за следващото честване гробът да бъде възстановен.

Поклонение се извърши и в немското гробище в Прилеп, където са погребани войници и от двете страни на фронта - германци, българи, сърби, руснаци, загинали в Първата световна война. След Ньойският договор и окупацията на Македония, сърбите разрушават надгробните паметници на българските войници. Гробището е възстановено през 30-те години на XX век от германската държава, а разбитите парчета от кръстовете на загиналите българи са вградени в стените на гробището.

Честваха български герой в Македония
netinfo