Катастрофата на Еърбъс А320 не е повлияла на доверието към този транспорт във Франция
Катастрофата на Еърбъс А320 не е повлияла на доверието към този транспорт във Франция / снимка: БГНЕС, архив

Катастрофата на Еърбъс А320 на компанията "Джърмануингс" във Френските Алпи не е понижила доверието към въздушния транспорт във Франция. Това предаде ТАСС, като се позова на резултатите от проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП), публикувани днес във вестник "Диманш Уест Франс".

Данните от проучването, което е проведено в сряда и четвъртък - веднага след катастрофата с пътническия самолет на германската авиокомпания, показва, че доверието на французите към въздушния транспорт остава високо. От анкетираните 41 процента изразяват увереност в надеждността на пътническите авиолинии. Това дори представлява 3-процентно увеличение спрямо миналата година, а за последните десет години рейтингът на доверие на авиотранспорта се е увеличил с 9 процента.

Сред основните причини за безпокойство, свързани с пътуването със самолет, анкетираните най-често изтъкват възможността от авария във въздуха - 34 процента. Другите най-чести отговори са терористичен акт или похищение на самолета (24 процента), както и опасността от прелитане над зона на бойни действия (16 процента).

Същевременно през тази година самолетите са отстъпили водещото си място на влаковете. Според проучването на ИФОП французите смятат именно жп транспортът за най-надеждното средство за придвижване. Предпочитанията си за влаковете дават 46 процента от анкетираните. Като най-малко безопасен запитаните определят автомобилния транспорт - в надеждността му са уверени едва 13 процента от французите.

Миналата година участниците в аналогично изследване определиха самолета като най-безопасното средство за придвижване. Тогава в негова полза се изказаха 38 процента спрямо 35 процента, които избраха влака, допълва ТАСС.

Източник: БТА