Разработват возило, което се научава само да се придвижва
Разработват возило, което се научава само да се придвижва / снимка: Guliver/Getty Images

Американската агенция за перспективни военни разработки (ДАРПА) работи над проект за автономно четириколесно возило, което е в състояние само да прецени дали ще може да се движи по даден терен или не, съобщи сп. „Сианс е авнир”.

Прототипът е кръстен Дейв и е с малки размери. Возилото се е научило само да се придвижва, гледайки 285 000 снимки. Всъщност става въпрос за автомобилно шаси, което се управлява само или по-скоро с помощта на процесори и алгоритми. Целта е на вражеска територия да може да се изпратят автономни четириколесни возила, които не са зависими от комуникационните технологии.

Дейв бе представен от производителя на графични процесори Nvidia.

За осъществяването на подобен проект, е трудно софтуер да бъде програмиран с инструкции и правила за поведение, тъй като придвижването не е подвластно на правила и доминира неочакваното.

Алгоритми симулират механизми, чрез които човешкият мозък анализира дадена ситуация, и позволяват на Дейв да реши дали ще може да се придвижва или не, имайки предвид наличието на камъчета, треви, парчета дърво, всякакъв вид отломки. Колкото по-често е тествано возилото, толкова по-добре ще функционира.

Първоначално е „тренирано” с помощта на 285 000 снимки. При всяка представена му ситуация то „научава” какво би направил човек пилот. Така возилото започнало да определя и да подобрява поведението си по време на тестове.

Дейв е снабден с две камери, но не разполага с джипиес устройство. Функционира с помощта на специална технология, разработена от Nvidia. Тя е базирана върху мрежа от изкуствени неврони с 3,1 млн. връзки, която обработва поток от видео информация в реално време.

Източник: БТА