Възлагат надежди за по-голяма прецизност на „Галилео” от американската GPS
Възлагат надежди за по-голяма прецизност на „Галилео” от американската GPS / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската навигационна система "Галилео", чиито нови два спътника трябва да бъдат изведени на орбита през нощта в петък срещу събота с руска ракета "Союз", цели да сложи край на зависимостта на Европа от американската система GPS, предаде АФП.

Докато американската система GPS и руската ГЛОНАСС са под контрола на военните, европейската "Галилео" е изцяло под граждански контрол.

"Галилео" ще позволи да се избегне зависимостта от системата GPS и да се гарантира статегическата независимост на Европа в тази област, като същевременно се предоставят по-добри услуги на ползвателите”, заяви експертът Филип Боаса. „Китай е на път да се снабди със собствена сателитна навигационна система, а Индия се готви да стори същото”, уточни той.

"Галилео" понастоящем е финансирана изцяло от Европейската комисия. Проектът "Галилео" вече погълна около 5 млрд. евро. За периода 2014-2020 г. Европа предвижда да изразходва 7 млрд. евро, т.е. 1 млрд. евро годишно. "Галилео" ще осигури по-голямо покритие и по-голяма прецизност в сравнение с конкурентите си благодарение на разположените по-близо един до друг спътници и по-високата им орбита.

Предвижда се "Галилео" да е с общо 30 спътника на височина 23 222 км, докато системата GPS разполага с 24 спътника на височина 20 200 км. Тъй като спътниците на "Галилео" ще са на по-голяма височина в сравнение с тези на системата GPS, наклонът на орбитите им спрямо екватора ще е по-голям, а това ще е от голяма полза в градска среда. От колкото по-голяма височина идва сигналът, толкова по-ясен е.

Спътниците на "Галилео" освен това са снабдени с най-прецизните атомни часовници, използвани някога за навигация.

Източник: БТА