Излекуваха британска медсестра от ебола с помощта на ново лечение
Излекуваха британска медсестра от ебола с помощта на ново лечение / снимка: БГНЕС

Британска медсестра, заразена с вируса Ебола в Сиера Леоне, напусна излекувана "Ройъл фрий хоспитъл" в Лондон, след като бе подложена на ново лечение, което се прилага за пръв път, съобщи Франс прес.

„25-годишната Ана Крос се е възстановила напълно и вече не е носителка на вируса Ебола”, заяви на пресконференция д-р Майкъл Джейкъбс, който е специалист по инфекциозните болести. „Ана е първият пациент в света, който е приел MIL 77 - новото експериментално лекарство срещу ебола. Лечението премина много успешно и не бе съпроводено от страничен ефект”, допълни той.

Според специалисти, новото лекарство, произведено в Китай, е сходно със ZMapp - експерименталния коктейл от антитела, приет от няколко души, заразени с вируса Ебола. Лекарите отбелязаха, че е твърде рано да се разбере дали новото лекарство е изиграло роля за възстановяването на Ана Крос.

"Трябва да си почина и да бъда отново във форма, за да се върна в армията”, каза Крос, която освен медсестра е и резервист от британската армия. „Това ще отнеме време, но имам желание да го сторя”, сподели още тя.

Ана участва като доброволка в мисия в Сиера Леоне, където пристигна през февруари. Тя бе върната във Великобритания на 12 март, за да бъде хоспитализирана в Лондон.

Източник: БТА