РЗИ с близо 70 проверки за опасни стоки
РЗИ с близо 70 проверки за опасни стоки / снимка: РЗИ- В. Търново

Близо 70 проверки извърши Регионалната здравна инспекция в магазини за промишлени стоки, щандове са аксесоари и козметични продукти, ателиета за татуировки. Поводът е сигнал от Министерството на здравеопазването за опасни стоки, открити на територията на Европейския съюз.

Особено бдителни трябва да бъдат дамите, тъй като на пазара са плъзнали метални бижута, които съдържат химикали над допустимите стойности. В повечето случаи на етикетите на тези накити не е обозначен производител, а на една част от тях е посочено, че са китайски.

Нашумелите ластичета, с които децата си плетат гривнички, също могат да крият опасност. На европейския пазар са плъзнали бъкани с химикали комплекти, които могат да навредят на здравето на най- малките. Получен е сигнал и за опасни лепила с производители от Китай, Германия и Полша, информира на интернет страницата си Регионалната здравна инспекция.

Във връзка с получената информация служители от дирекция „Обществено здраве” са извършили редица проверки. Във Велико Търново не са открити наличности от търсените опасни стоки, успокояват от Регионалната здравна инспекция.