Реформаторите съзряха заплаха за националната сигурност в сделката за 1 евро
Реформаторите съзряха заплаха за националната сигурност в сделката за 1 евро / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторите съзряха заплаха за националната сигурност в сделката за 1 евро
78859
Реформаторите съзряха заплаха за националната сигурност в сделката за 1 евро
  • Реформаторите съзряха заплаха за националната сигурност в сделката за 1 евро

Депутатите от Реформаторския блок са притеснени за националната сигурност заради сделката за 1 евро.

Белгийски бизнесмен купи БТК, НУРТС и още фирми от Цветан Василев за 1 евро

През седмицата стана ясно, че LIC33 придобива 43% от "БТК", 91% от военните заводи "Дунарит и "Авионамс", 100% от "Национално управление радиотелевизионни станции" (НУРТС), мултиплекса "Фърст Диджитал", пийпълметричната агенция "Гарб" и други медийни активи в сделка за 1 евро.

„От името на ПГ на Реформаторския блок изразявам дълбоко притеснение по повод оповестената през последните дни сделка, с която базирана в Люксембург никому неизвестна компания придобива за 1 евро ключови обекти със стратегическо значение за българската икономика и българската национална сигурност", се посочва в декларацията на Реформаторския блок, която Кънев представи от парламентарната трибуна.

Според реформаторите тази сделка поставя пред тях въпроси без отговор по отношение на националната сигурност на България: „Придобиване на бившата Национална телекомуникационна компания, която и към настоящия момент контролира основни честоти и цялата канална мрежа на държавата, придобиването на НУРТС, придобиването на военни заводи от страна на неидентифицирана компания, чиито публично обявен собственик не е известен с друго осен с видимите си близки приятелски отношения с лидерите на сепаратистите в Източна Украйна, най-вероятно и с гласа на разума в България, поставя много въпроси пред националната сигурност", заяви още Кънев.

Според него има и сериозен риск за финансовата стабилност на държавата.

„На лице е пряка заплаха за националната финансова стабилност особено в контекста на възможността за възстановяване на кредити на КТБ. Това, което чухме до момента, освен че сделката ще е за 1 евро, въпросният неидентифициран купувач обещавал да поеме дългове към КТБ, а не че поемането на тези дългове или изплащането им е елемент от фактическия състав на сделката. Аз мисля, че обещания за възстановяване на дългове в масата на несъстоятелността на КТБ не е нещо, което ще затопли както хората с депозити над гарантирания минимум, така и българския държавен бюджет, който гарантира сумите под гарантирания минимум към настоящия момент", добави още Радан Кънев.