В Драматичния театър отново поставят Йовков
В Драматичния театър отново поставят Йовков / Дарик Добрич, архив

Ново представление по Йордан Йовков подготвят в добричкия Драматичен театър, който носи името на писателя. Това съобщиха в ефира на Дарик актьорите Валентин Андреев - Рафе и Красимир Демиров. Постановката е поверена отново на режисьора Павел Павлов, който направи през 2010 г. "Странноприемница край границата" - авторски прочит по разкази на писателя и незавършения роман "Приключенията на Гороломов".

Сега Павлов поставя "Чифликът край границата" като драматизацията на романа е отново негово дело. Според актьорите той е един от големите познавачи на Йордан Йовков сред театралите в страната. Прочитът на произведението на сцената ще бъде съвсем класически, без допълване на текст извън авторовия, обясниха Демиров и Андреев. Ще се търси обаче посланието на самия писател - да се представя не бита на селяните, а тяхното битие. Това самият Йовков е дал като препоръка на времето, след като гледал спектакъл по свой текст в столицата.

Репетициите вървят с пълна сила дори и в Международния ден на театъра - 27 март, премиерата е насрочена за края на месец април.