5 нови локации за изкуство и култура ще отворят врати в Капана
5 нови локации за изкуство и култура ще отворят врати в Капана / photo-forum.net
Валери Кьорленски за новите проекти в Капана
78853
Валери Кьорленски за новите проекти в Капана
  • Валери Кьорленски за новите проекти в Капана

5 нови локации ще отворят врати в Капана след новия конкурс за  финансиране на събития и проекти за установяване в квартала. Това заяви в ефира на Дарик радио изпълнителният директор на Фондация “Пловдив 2019“ Валери Кьорленски. Желаещите могат да кандидатстват в 2 направления: „Проекти и събития в Капана“ и „Установяване в Капана".

Общата предвидена сума е 40 000 лв., или по 20 хил. за всяко направление, като максималният транш за „Проекти и събития в Капана „ е 3 хил.лв., таванът за „Установяване в Капана“ е 4 хил. лв. По първото направление могат участват абсолютно всички, физически и юридически лица, докато по второто направление, нямат право да кандидатстват лица, които са спечелили финансиране и използват обекти от миналогодишния конкурс.

По направление „Установяване в Капана” кандидатите сами избират място в Капана според своя вкус и нужди и кандидатстват за средства за устойчиво установяване там (като плащането на наема му и разходи за адаптацията му за конкретната дейност). Проектното финансиране е за срок от една година. Кьорлински бе категоричен, че може да се кандидатства само с идеи свързани с изкуството и културата. „Ако някой иска да отваря бирария, трябва да кандидатства другаде“, обясни той.

Сред основните изисквания за направление „Проекти и събития в Капана“ е проектите да се случват в Капана и да подпомагат целите и задачите на Европейска столица на културата 2019 г. Организаторите ще приемат предложения за изложби, инсталации, дигитални продукти, форуми и конференции, танц, театър, музика, кино и др.

Подробности за условията, процедурата за кандидатстване и необходимите документи за конкурса са публикувани в сайта на фондация “Пловдив 2019“. Крайният срок е 30 април 2015 година.

Обявеният конкурс е втора фаза на дългосрочната стратегия за превръщане на Капана в квартал на творческите индустрии, чието начало бе поставено с през 2014г. През първия етап „Пловдив 2019“ субсидира 10 организации финансира целогодишния наем за развиване на различни дейности, свързани с творческите индустрии. В резултат на конкурса в Капана се откриха десет нови обекта: галерии, студия, ателиета, магазини.