Новите синдици влязоха в КТБ с финансовия министър и прокурор
Новите синдици влязоха в КТБ с финансовия министър и прокурор / снимка: БГНЕС

Двамата временни синдици влязоха в сградата на КТБ, придружени от финансовия министър Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов и заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

Росен Ангелчев и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата внимателно ще следи работата на синдиците. Ако те установят нарушения - разпиляване на имущество или прехвърляне на активи на подставени лица, няма да се поколебаем да повдигнем обвинения, допълни той.
Не е изключено, ако квесторите също са извършили нарушения, прокуратурата да повдигне още обвинения, поясни Сарафов. И допълни, че разследването не се води бавно, като даде за пример казусът Lehman Brothers.

Сарафов каза още, че днес са получили доклад на квесторите и сега той ще бъде анализиран. Очакваме ново произнасяне от съда в Белгард по искането за екстрадиране на Цветан Василев, разследването тук не спира, каза Сарафов.

Той допълни, че има назначени експертизи, разпитват се получатели на кредити, както и се проверява дали част от тях не са подставени лица от страна на ръководството на банката.

Не е изключено да започне дело срещу Цветан Василев дори задочно, поясни заместник-главният прокурор. Ако се повдигне ново задочно обвинение срещу него, това може да значи още едно искане за екстрадиране, допусна той.

Владислав Горанов припомни, че се е наложило приемане на извънредно законодателство, касаещо работата на временните синдици. Вчера на среща те получили уверение, че могат да разчитат на съдействие от държавата. Предполагаме, че в банката са извършени доста нарушения на законите, допълни той.

Няма да се пести от човешки ресурс, поясни Горанов и допусна възможността още следващата седмица да има назначен и трети синдик.

В същото време проучва и сделката с LIC33 и всички обстоятелства около нея. Имаме информация от службите, която не е време да се оповести публично, поясни финансовият министър.

Очаква се днес да се събере и петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ. Очаква се да бъде обсъдено искането на Менко Менков - адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.