Оранжев код за силни валежи в Южна България
Оранжев код за силни валежи в Южна България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оранжев код е обявен за днес в две области на Южна България заради интензивни валежи от дъжд.

Кодът е в сила за областите Смолянска и Кърджалийска. Там ще има интензивни и значителни валежи от дъжд. Сумарното количество за денонощието ще бъде до 40 л/кв.м. Очаква се и интензивно снеготопене.

Жълт код е обявен за четири области в страната също за обилни валежи от дъжд. Това са Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка и Хасковска.

В Благоевградска и Хасковска области ще има интензивни валежи от дъжд, сумарното количество за денонощието ще бъде до 20 - 25 л/кв.м. В Пловдивска и Пазарджишка области сумарното количество дъжд за денонощието ще бъде до 20 л/кв. м. В планинската част на областите ще има и интензивно снеготопене.

За останалата част от страната е обявен зелен код. През деня на много места в страната ще има валежи, значителни в Родопската област и главно там ще има и гръмотевици. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток и югоизток. НИМХ предупреждава, че времето е опасно.

Сутрешните температурите ще са високи - между 7 и 12 градуса, в София - около 8. Максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса, в София - около 11.