Бившият финансов министър на Румъния Дариус Вълков е под домашен арест
Бившият финансов министър на Румъния Дариус Вълков е под домашен арест / снимка: sxc.hu

Върховният касационен съд на Румъния реши бившият министър на финансите и настоящ сенатор от управляващата Социалдемократическа партия Дариус Вълков, който е разследван за корупция, да бъде задържан под домашен арест, предаде АП.

Решението на магистратите не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Във вторник Сенатът одобри искането на прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ за снемане на имунитета на Вълков. Той бе отведен с белезници и задържан в ареста за 24 часа в очакване на решението на Върховния касационен съд по искането на прокурорите за задържането му в предварителния арест.

Вълков, който подаде оставка на 15 март, беше обвинен от НДБК в търговия с влияние. Прокурорите твърдят, че той е помогнал на определена компания да спечели обществена поръчка в замяна на подкуп от около 2 млн. евро. Деянието е било извършено през периода 2010-2013 г., докато Вълков е бил кмет на южния румънски град Слатина.

Същевременно НДБК започна разследване и поиска ареста на Вълков и по друго дело, в което той е обвинен, че в качеството си на сенатор и министър е извършвал "несъвместими с поста му финансови и търговски операции". Следователите са открили сейф, в който Вълков държал парични суми на обща стойност около 410 000 долара, 3 кг злато и ценни картини, включително творба на Реноар.

Източник: БТА