Според приятелите си Андреас Лубиц бил спортна натура, мечтаещ да лети
Според приятелите си Андреас Лубиц бил спортна натура, мечтаещ да лети / снимки: БГНЕС

Спортна натура, много компетентен, мечтаещ да лети - с такива думи познати и приятели описваха днес Андреас Лубиц, втория пилот на разбилия се във Френските Алпи самолет на германската авиокомпания Джърмануингс, обобщава Франс прес.

"Той беше млад и по-скоро нормален човек, чувстващ се добре от живота, който водеше, не се отличаваше в нищо, беше също много компетентен", разказва пред Франс прес 66-годишният Клаус Радке, президент на авиоклуба ЛСЦ Вестервалд в Монтабаур, малко западногерманско градче. В този клуб Лубиц се учил да лети като юноша.

Андреас Лубиц, заподозрян от френските съдебни власти, че нарочно е предизвикал катастрофата с германския самолет, като го е врязал в алпийски склон, живеел в част от къщата на родителите си в Монтабаур, населено място с 12 500 души. Днес зоната около къщата в Монтабаур беше отцепена от полицията.

Следователи обискират дома на втория пилот на разбилия се еърбъс

Съседи на семейството описват Андреас като млад спортен човек, който имал по-малък брат и гадже и който обичал бягането. В местни състезания той дори се класирал на водещи места. "Не мога и не искам да вярвам. Много съм шокиран. Срещах го рядко, но той беше винаги любезен и приятелски настроен. Не знам дали е бил в депресия, дали е бил болен, никога не съм чувал за по-специални проблеми с него или със семейството му", казва 23-годишния Йоханес Росбах, жител на градчето.

Според ръководството на Луфтханза, компанията майка на Джърмануингс, Андреас е започнал да учи за пилот през 2008 г., като подготовката е била извършвана към Луфтханза в Бремен. Той е завършил учението през 2012 г., преди да бъде назначен в Джърмануингс през септември 2013 г.

Когато не е бил в Монтабаур, Андреас е живеел в апартамента си в Дюселдорф, който сега се обискира от полицията. Той е имал 630 часа пилотиране зад гърба си и през 2013 г. е получил сертификат от Американското управление за гражданско въздухоплаване.

Според приятелите си Андреас Лубиц бил спортна натура мечтаещ да лети
netinfo

Според Луфтханза Андреас е преминал психологически изследвания, предвидени в обучението му. Той обаче е преустановил за няколко месеца учебния си процес. Ръководството на Луфтханза отказа да отговори на въпроса дали това прекъсване е било евентуално по медицински причини.

В изявление по повод катастрофата авиоклубът в Монтабаур пишеше по адрес на Андреас, че той е бил запленен от летенето и като станал пилот е осъществила мечтата си. Това изявление обаче беше публикувано преди разкритията за предполагаемата му роля в катастрофата.

Според шефа на авиоклуба Андреас започнал да лети на 14 или 15 години. Миналата година той летял необходимите часове в клуба, за да запази разрешителното си за пилотиране на планер. Според Клаус Радке Лубиц е бил винаги мил, забавен и учтив.

Източник: БТА