Божана Апостолова : Проектът за Небет тепе е духовна и екологична катастрофа
Божана Апостолова : Проектът за Небет тепе е духовна и екологична катастрофа / Sofia Photo Agency, архив

Пловдивската поетеса и издател Божана Апостолова написа отворено писмо до кмета Иван Тотев с апел да спаси тепетата преди да са се превърнали в строителна площадка. Тя е категорична, че градът бавно и агонизиращо губи белите си дробове, а ситуацията с Бунарджика, Сахат тепе и Небет тепе е направо катастрофална.

От писмото й става ясно още, че тя очаква реакция от кмета относно флората и фауната на тепетата, за да не останат – цитирам - само указателните табели за биологичното разнообразие на тези резервати.

Според Апостолова проектът за Небет тепе може да се опише само като духовна и екологична катастрофа. Пловдив не е Дисниленд, категорична е тя.

Ето и пълния текст на отвореното писмо, което е адресирано и до общинския съвет :

Уважаеми господин кмете,

Вие сте млад човек и Ви предстои (дай Господи) дълъг живот в този град. Искам да Ви уверя, че Пловдив бавно и агонизиращо губи белите си дробове, а ситуацията с Бунарджика, Сахат тепе и Небет тепе е направо катастрофална. Бог е дарил Пловдив с тези уникални тепета за духовна височина, а не за строителна площадка. С това темпо инвазията от западната страна на Альоша (а и не само от западната) ще го превърне в домашен паметник на някой новобогаташ.
Още по-наложителна е Вашата реакция относно състоянието на флората и фауната на тепетата, за да не останат само указателните табели за биологичното разнообразие на тези резервати.

Уважаеми господин кмете,

Дърветата на тепетата умират като старци в старчески дом – останали без издръжка. Спасете ги! Възложете разработката на спасителна програма за залесяване, рекултивиране и напояване.

Господин кмете,

Обръщам се към Вас, а надявам се и чрез мене от името на всички нормални и обичащи
своя град пловдивчани.
Коментарът ми за замисленото безумие на Небет тепе мога да изразя само с една дума – това е духовна и екологична катастрофа. Да измисляш история е поправимо, но да строиш с камъни историята на една лъжа върху истината, е престъпление.
Мисля, че този акт ще опозори избора ни за Европейска столица на културата, както и автоматически ни изважда от списъка на ЮНЕСКО.
А като творец не ми се и мисли за необратимите щети върху духовното послание на нашия магичен град. Пловдив не е Дисниленд. Достатъчно хубави неща направихте за града, за да унищожите всичко сторено с едно фатално решение.

С уважение и надежда,

Божана Апостолова