Пчеларите очакват добра година
Пчеларите очакват добра година / Дарик Добрич

За разлика от тежката 2014-та тази година се очертава като добра за пчеларството, съобщи пред журналисти Росимир Матеев - председател на УС на Конфедерацията на българските пчелари, който беше гост на откриването на XII-то специализирано изложение "Пчеломания". Той припомни, че над 35% от българския мед се произвежда в Добруджа. Районът е най-медоносният в страната, което се дължи на площите с промишлени култури, в които има много нектар. В добри години пчеларите в Добруджа  могат да произведат над 50 кг мед от едно пчелно семейство, за разлика от други региони, където добиви от 20 кг на кошер се считат за добри.

Матеев посочи, че Конфедерацията на българските пчелари е най-голямата пчеларска организация в България, в която членуват около 350 физически лица и над 10 организации.

Най-големият проблем за пчеларите е отравянето на пчелните семейства, коментира още той като отбеляза, че вече има идея за неговото решаване.„Предлагаме да бъде създадена компютърна информационна система, където арендаторите да въвеждат  GPS - координати на блока, в който ще се пръска. Компютърът ще изчислява трикилометровата зона, ще проверява кои пчелини се намират в нея и автоматично ще  изпраща имейли и съобщения на тези пчелари, чиито кошери са застрашени”, обясни специалистът. Предложението вече е изпратено до Министерството на земеделието и до евродепутата Мария Габриел.

Най-много отравянията на пчелни семейства ежегодно се регистрират в Добруджа, следвана от районите на Ямбол, Бургас и Плевен, отбеляза зам.-председателят на Конфедерацията на пчеларите Иван Кожухаров, който също беше в Добрич. Той подчерта, че арендаторите, които пръскат насажденията без да се съобразяват с пчеларите трябва да бъдат санкционирани.

Кожухаров коментира още един проблем за сектора  - ниското производство на майки - отводки, което се отразява и на реализацията на проекти от Националната програма по пчеларството. За преодоляване на недостига вече е създадена нова развъдна организация.

Пчеларите очакват добра година
netinfo

Лентата на тазгодишното изложение „Пчеломания”, в което участват над 60 фирми от страната и чужбина, прерязаха изпълнителният директор на „Добрички панаир” Звезделина Иванова и зам.-кметът Иван Колев. Поздравителен адрес  изпрати министърът на земеделието Десислава Танева. В него тя посочва, че пчеларският форум в Добрич е значим с многообразието на представените пчелни продукти. В приветствието се отбелязва, че за министерството на земеделието пчеларството е значим традиционен земеделски сектор с експортна насоченост. Министърът посочва още, че само за 2014 година по Националната програма по пчеларство са осигурени  над 4 400 000 лева. Подадени са над 1800 заявления за подпомагане, сключени са  1562 договора.

Пчеларите очакват добра година
netinfo

Сред гостите на откриването беше и най-възрастният пчелар  - 95-годишният Божидар Лолов, който дълги години е бил директор на стопанството за пчели-майки в Тервел.

Пчеларите очакват добра година
netinfo