„Пристанищен комплекс – Русе“ с рекорден дневен товарооборот
„Пристанищен комплекс – Русе“ с рекорден дневен товарооборот / netinfo

Дружеството отчете рекорден дневен товарооборот от 6 814 физ. тона, обработени на товарния терминал Русе-изток. За деня бяха обслужени 8 плавателни съда и над 70 транспортни средства. Тези операции обезпечиха обработката на широка гама от товари – тор, въглища, кокс, машини, метален скрап, също както трейлери и контейнери. Текущо,  обема на съвкупния товарооборот за март 2015 г. надхвърля 62 хил. физ. тона товари. Така се отчита изразително превишение спрямо обработката за март 2014 г. в размер на 12 хил. тона. Заложените в Бизнес плана на дружеството месечни цели са надхвърлени със 17 хил. тона.

От началото на текущата година дружеството е обработило над 185 хил. физ. тона товари. В сравнение с предходната 2014 г. се забелязва ръст на генералните товари – за периода януари-март 2015 г. те заемат 15 %-тен дял в обема на общия товарооборот, докато за същия период на предходната година са формирали едва 9 % от всички обработени товари. В абсолютна стойност увеличението е в размер на 11 хил. тона. Същевременно дружеството запазва високите темпове на обработка на насипни товари, чиито обем е на практика аналогичен с количествата от периода януари-март на предходната година.

 

В унисон с изпълнението на основния приоритет пред дружеството за 2015 г. – диверсификация на товарите, в пристанищен терминал Русе-изток с регулярни темпове тече обработката на контейнери и трелейри. От началото на годината, за тези видове товари комплекса е отчел обработката на 1 080 TEU – един изключителен успех за българско речно пристанище.