Работещи в АГ-болницата се оплакаха от тормоз, шефът им отрече
Работещи в АГ-болницата се оплакаха от тормоз, шефът им отрече / Дарик Варна, архив

Системен тормоз, напрежение, тенденциозно отношение и страх у персонала. Така две акушерки и лекар описаха работната атмосфера в АГ-болницата във Варна. Те твърдят, че управителят д-р Радослав Минков оказва натиск на по-голямата част от подчинените си, които работят под постоянен стрес. Освен това има съмнения за финансови злоупотреби. Пациенти били принуждавани да купуват консумативи, които Здравната каса покрива, а болницата е глобявана нееднократно заради нарушения. Това от своя страна се отразява на заплащането на персонала, който през 2014 година не е получавал пари по клинични пътеки, твърдят трите служителки. Те смятат, че липсата на нормална и спокойна работна среда се отразява негативно и на пациентите.

По думите на д-р Мария Ангелова, която е лекар в болницата от 2008 година, върху нея е упражняван тормоз, а д-р Минков й заявил, че рано или късно ще бъде уволнена. Тя била принуждавана да дава нощни дежурства без да е дала съгласие за това. От тенденциозно отношение се оплака и Нина Петкова, която била местена от едно отделение в друго без ръководството да има право. За акушерката Надя Пенева пък проблемите започнали когато се оказала в един екип за раждане с д-р Ангелова.

„В началото дори подкрепях д-р Минков. Идва млад човек, амбициозен. Но сега вече не“, заяви Пенева, която има 30-годишен стаж. И трите жени са членове на синдиката КТ „Подкрепа“. По думите им управителят на АГ-болницата дори си е позволявал да ги обижда пред пациенти.

Всички нарушения и притеснения на част от персонала на лечебното заведение са събрани в писмо, адресирано до принципала на болницата – Община Варна. Служителите, подкрепени от синдикатите, настояват за обективна проверка.

Като абсурд и манипулация определи думите на трите служителки д-р Радослав Минков. Пред Дарик той коментира, че те нямат право да говорят от името на 240 души персонал.

"Това, че "Подкрепа" дават гласност е недопустимо. Дори не съм търсен за съдействие. В последно време именно синдикатът нарушава вътрешните правила в болницата. С предишното му ръководство винаги съм бил в добри отношения, но от месец насам, откакто се смени то, явно има лично отношение към мен", заяви специалистът.

Той категорично отрече в болницата да има финансови злоупотреби и обясни, че тя е нееднократно проверявана. Д-р Минков не прие и обвиненията в упражняван натиск върху персонала.

"Откакто аз съм управител няма нито едно уволнено медицинско лице. Дори част от тези хора аз съм ги назначил на работа", посочи той, визирайки Нина Петкова, която от месец е председател на "Подкрепа".

Относно прехвърлянето на работещи от едно отделение в друго д-р Минков обясни, че това се налага с цел оптимизиране на дейността и се прави от всички. Според него зад обвиненията стоят лични цели.