Костадин Костадинов: По-малка от 5 000 лв. помощ за дете е грозен пазарлък
Костадин Костадинов: По-малка от 5 000 лв. помощ за дете е грозен пазарлък / Дарик Варна
Костадин Костадинов
78831
Костадин Костадинов
  • Костадин Костадинов

Проектонаредбата, с която се предлага пълнолетните родители на новородено или осиновено дете да получават от община Варна еднократна помощ в размер на 5000 лева, независимо от доходите си, изцяло отговаря на законодателството в страната и не е дискриминира никого, уверен е вносителят й Костадин Костадинов. "И ако бъде приложена и в други общини, поне отчасти ще помогне за преодоляване на демографския срив", каза в предаването на Дарик „Зала Пленарна" общинският съветник и председател на движение "Възраждане".

Наредбата е гъвкава и помощта може да бъде увеличавана и намалявана. 5000 лева обаче е оптималната сума, която местният бюджет може в момента да поеме, смята местният депутат. Същата наредба вече е приета и работи в Троян, където помощта е 500 лева, разкри Костадинов. Според него големите общини като Варна са тези, които трябва да дадат пример. Ако предложението на Костадинов бъде прието, на Варна ще й трябват около 20 млн. лв., за да изпълни наредбата. Общинският съветник е на мнение, че по-ниска от 5000 лв. помощ за новородено или осиновено дете ще бъде "грозен пазарлък".

„Социалната ни система, която в момента дава помощи по един изключително неприятен критерий, пак на всички, е една уравниловка, която е останала от времето преди 1989-а година, крайно вредна е и създава паразитиращи върху социалната система слоеве от обществото. И всъщност тя не решава социални проблеми, а създава такива, сподели местният депутат. Според него е необходима широка обществена дискусия, тъй като демографският проблем е много важен.

Предложението на Костадинов все още не е влязло за обсъждане в комисиите към ОбС.

Мерките за спасяване от демографската катастрофа, според Костадинов, са три и са свързани с държавната политика. Нужни са поредица от стимули за поощряване на раждаемостта сред българите, възстановяване на интереса на българските имигранти към връщането им в България и вземане на мерки за преселване на българи от традиционната българска диаспора, които са подложени на асимилационни преследвания, е мнението на общинския съветник.

Костадинов обаче не очаква предложението му за отпускане на финансова помощ на родители при определени условия, сред които и изисквъне за поне средно образование, да бъде прието, защото щяло да бъде тълкувано като дискриминация.

Предложението за преименуване на местностите с турско-арабски имена в община Варна ще бъде внасяно на всяко заседание на местния парламент, обяви още Костадинов, който е инициатор за смяната на имената. Предложението било елементарен тест за управляващите, които, според Костадинов, нямат историческа култура.

„Когато предложим нещо подобно сме обвинявани, че заличаваме културно наследство, че сме етнически нетолерантни. Че ние ако бяхме етнически нетолерантни, в България сега щеше ли да има 1600 джамии? Щеше ли да ни управлява турска партия? Щяха ли все още и села, и градове, че и най-високият връх на Балканския полуостров, да носят имена, които са неразбираеми за населението", посочи местният депутат.

На въпрос дали ще се кандидатира отново за кмет и общински съветник, Костадинов отговори така: „Ще видим. Нека да видим първо какво ще се случи с нещата, които в момента предлагам, защото за мен те са важните. И винаги работата, която е належаща, е по-важна. Смятам, че има още доста работа да свърша в Общинския съвет и доста предложения да предложа".

Цялото интервю с Костадин Костадинов ще откриете в аудио зоната.