14 украински моряци гладуват на кораб във Варненското езеро
14 украински моряци гладуват на кораб във Варненското езеро / снимка: marinetraffik.com

14 украински моряци гладуват на кораб във Варненското езеро, пише Maritime.bg. Мъжете се намират на борда на бълкера ASIAN DREAM, който в момента се намира в езерото.

Днес на борда на кораба, плаващ под флага на Бахамските острови, свършват провизиите. Моряците от няколко дни са принудени да получават ограничени дажби, водата им е почти свършила.

Нито корабособственикът, нито мениджърът на кораба оказват съдействие на 14-те украинци. Едностранно операторът прекратява договора с агентийската фирма във Варна. По информация на Maritime.bg корабът е натрупал сериозни задължения към различни институции във Варна.

От Дирекция „Морска администрация" - Варна потвърдиха информацията, като допълниха, че тя е предадена до знанието на консула на Украйна у нас.

За ситуацията е уведомена и Международна федерация на транспортните работници (ITF).

Някои от моряците са на борда на кораба почти 12 месеца, а голяма част от тях не са получавали заплати от близо 3 и повече месеца.

Справка сочи, че съвсем скоро флагът на кораба е бил сменен. Според система Equasis, ASIAN DREAM доскоро е плавал под либерийски флаг, докато в момента други специализирани системи посочват, че съдът е преминал към флага на Бахамските острови. Като технически мениджър на плавателния съд, система Equasis сочи базираната в Шанхай фирма INTERNATIONAL MARITIME ADVISOR. Според същата система корабът е собственост на китайската фирма ASIAN DREAM SHIPPING LTD. Въпросните фирми нямат уеб сайтовете. Maritime.bg все пак откри в интернет техни имейли, а на изпратените от редакцията въпроси се върнаха автоматични отговори, че такива адреси не съществуват.

В момента екипажът на ASIAN DREAM е напълно изоставен. Maritime.bg дори научи, че са били обсъждани варианти за осигуряване на храна на моряците от църкви или други неправителствени организации. Възможно е моряците сами да напуснат плавателния съд, което обаче ще означава, че трудно биха имали възможност за претенции за заплати на следващ етап. Случаят става още по-сложен, ако украинците вземат такова решение, тъй като съдът е в езерото.

Кораб ASIAN DREAM (IMO 9486295) е построен през 2009 г. Съдът е дълъг 120 метра, широк 17 метра и с дедуейт 7448 тона.