Легендата Юри Башмет отново излиза на русенска сцена
Легендата Юри Башмет отново излиза на русенска сцена / netinfo

Обявен от в-к Таймс за един от най-великите живи музиканти в света, носител на наградата ГРАМИ, почетен гражданин на Русе – легендата Юри Башмет отново излиза на сцената на Мартенски музикални дни заедно с ансамбъл Московски солисти с два шеметни концерта в две поредни вечери – на 26 и 27 март.

Концертът на 26 март  ще се състои от 19 ч. в Доходно здание, като в първата вечер от своето гостуване в Русе знаменитите музиканти ще изпълнят произведения от Чайковски и Брамс.

В петък, на 27 март, отново в Доходно здание от 19 ч. русенската публика ще има шанса отново да се докосне до блестящия талант на Московски солисти и техния артистичен директор, диригент и солист – Юри Башмет. За втория си концерт в рамките на фестивала, виртуозният виолист и неговите музиканти са подготвили една изключителна програма, включваща уникалното произведение на Йозеф Хайдн – Седемте последни думи на Христос, както и една от най-красивите и популярни творби на Франц Шуберт – Струнният квартет „Смъртта и момичето“, преработена за струнен оркестър от Г. Малер.

Юри Башмет е изключителна фигура в музикалния свят. Рециталите му, както и неговите концерти в ансамбъл, съвместно с такива музиканти като С. Рихтер, М. Ростропович, И. Щерн, Г. Кремер, винаги препълват залите, предизвиквайки огромен интерес. Името му се свързва още с първите в света рецитали за виола в едни от най-известните световни концертни зали. Като солист и диригент Башмет работи с най-добрите симфонични оркестри, сред които Берлинската филхармония, Нюйоркската филхармония, Филхармонията на Сан Франциско, Чикагският симфоничен оркестър, Лондонският симфоничен оркестър и др. Участва на големите фестивали по цял свят. Има множество записи и е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon. През 1992 г. основава ансамбъл Московски солисти, които от създаването си до сега имат над 1700 концерта в над 50 страни на 5 континента, в най-престижните зали в света.