ВСС отправя предизвикателство към учениците с конкурс за есе
ВСС отправя предизвикателство към учениците с конкурс за есе / DarikNews.bg, архив

„Познатата и непозната съдебна власт“ е темата на национален ученически конкурс за есе, организиран от Висшият съдебен съвет. В него ученици от цялата страна ще могат да разкажат как възприемат съдебната власт, какво знаят и какво искат да узнаят за нея.
„Целта на националния ученически конкурс е да провокираме интереса на учениците към съдебната власт и да повишим правната култура и знанията им за съдебната система“, посочват организаторите. Висшият съдебен съвет провежда инициативата за втора година със съдействието  на Министерството на образованието и науката.

В конкурса могат да участват ученици от X до ХII клас от цялата страна. Срокът за подаване на материалите е до 31 март. Учениците кандидатстват спрямо региона си за някой от петте апелативни съдебни района – София, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, както и за ВСС - училища само от София. За всяка от шестте локации ще бъдат отличени по три есета.

Наградите са атрактивни за учениците като таблети, I-pod и електронни книги. Осемнадесетте призьори от конкурса ще получат наградите си лично от магистрати на специални събития „Дни на отворените врати в Темида“. Дните на отворени врати ще се проведат в петте апелативни района и във ВСС, като датата на събитието за Велико Търново е 16 април.