Парите на германец се озоваха в  Китанчево, съдят този, който ги изхарчил
Парите на германец се озоваха в Китанчево, съдят този, който ги изхарчил / netinfo

33-годишен мъж от Китанчево застана пред Окръжен съд-Разград днес по обвинение в извършване на финансови операции с пари, за които знаел, че са придобити от тежко умишлено престъпление.

Парите са собственост на немския гражданин Андреас Дьоп. Според обвинението неизвестно лице в Германия узнало данни за онлайн банкиране със сметката на чужденеца и извършило транзакция с тях в посока сметката на фирмата на Фикрет Хамид от Китанчево. Българският гражданин има кафе-аператив в родното си село. На 25 август 2011 г. в исперихски банков клон той изтеглил част от парите, общо 6827,58 евро или 13 313,78 лв.,  с друга част извършил различни разплащания. Държавното обвинение смята, че той е знаел, че парите, появили се по сметката му са придобити от престъпление.

Процесът стартира по бързата процедура, но не с пълно признание на вината. Столичният адвокат на Хамид поиска за следващо съдебно заседание да бъдат поискани от банката всички платежни нареждания от 25 август 2011 г., да бъде призован като свидетел кметът на Къпиновци Ариф Васви, а също и да се разпита вещото лице, изготвило комплексната съдебно-счетоводна и банкова експертиза. Делото бе отложено за 12 май.

За пране на пари по подобен начин Наказателният кодекс предвижда санкция лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба.