Шефът на Луфтханза: Падането на самолета е необяснимо
Шефът на Луфтханза: Падането на самолета е необяснимо / БГНЕС

За всички ни катастрофата със самолета на германската авиокомпания "Джърмънуингс" е необяснима. Той е бил в безупречно техническо състояние, с двама опитни пилоти. Това заяви шефът на компанията майка "Луфтханза" Карстен Шпор, цитиран от Франс прес.

Самолетът А320 със 150 души, пътуващ от Барселона за Дюселдорф, катастрофира вчера в Югоизточна Франция. От утре "Луфтханза" ще изпълнява полети от Барселона и от Дюселдорф до Марсилия, за да даде възможност на близките на жертвите - много от тях германци и испанци - да стигнат до мястото на трагедията, каза Шпор след минута мълчание, която запазиха днес всички служители на компанията. Най-важното сега е да се помогне на семействата на загиналите, добави той.

Това без съмнение са най-тежките дни за "Луфтханза" в историята й. Не искаме никога вече да преживяваме подобно нещо, каза преди това финансовият директор на компанията Симоне Мене. Ръководители, пилоти и служители на "Луфтханза" в централата й запазиха минута мълчание в памет на загиналите 150 души в катастрофата с полет 9525 във френските Алпи, посочва Асошиейтед прес.

Една от черните кутии на самолета е открита и френските власти са започнали разчитането на данните.

Откриха черната кутия на падналия самолет

Според Ален Видалис, държавен секретар по транспорта към френското министерство на екологията, устойчивото развитие и енергетиката, анализите ще се извършат на два етапа. Първо експертите ще проучат разговорите между пилотите, което ще стане сравнително бързо, а след това ще бъдат анализирани различните шумове в записа. Вторият етап може да отнеме няколко седмици, обясни Видалис, цитиран от ТАСС. Държавният секретар потвърди, че при катастрофата черната кутия е била повредена, но с нея може да се работи.

Източник: БТА