Искров поиска подарък от депутатите за рождения си ден
Искров поиска подарък от депутатите за рождения си ден / снимка: БГНЕС

Управителят на БНБ Иван Искров заяви пред депутатите от парламентарната комисия по казуса КТБ, че е готов да се оттегли, когато народните представители му покажат, че са готови да изберат негов наследник на поста. Централният банкер допълни, че оставка се подава от страх или от гузна съвест, а той не изпитва нито едното, нито другото.

Направете ми подарък - вдругиден имам рожден ден. В момента, в който ми покажете, че сте готови да изберете управител, съм готов веднага да се оттегля. Но прекалено много обичам БНБ и страната си, за да предизвикам хаос", каза той пред депутатите в комисията "КТБ". Искров бе изслушан от народните представители по темата.

"Вината се доказва на друго място, не се доказва тук. Нека бъдем коректни към управителя - днес съм аз, утре няма да съм аз, след два месеца трябва да изберете нов управител, искате или не искате", каза Искров и продължи в емоционален тон.

"Нося лично отговорност, не бягам от нея и за това съм тук. Тази комисия е поискана от нас през месец октомври 2014 година, за да видим какво се е случило. Оставка се подава от гузност или от страх. Не изпитвам нито гузност, нито страх", категоричен е Исккров.
Той допълни, че изпитва уважение към Народното събрание, което го е избрало. „За това казах и го повторих - управителя на БНБ Иван Искров е готов, стига да имате готовност, не искайте от управителя безотговорно да си хвърли оставката, да я подаде", подчерта централният банкер.

При изслушването си пред комисията Искров каза, че вече са изплатени почти всички депозити в КТБ. В банковата система няма напрежение и тя работи спокойно, допълни той.

Вижте повече от изслушването на Искров

Източник: БГНЕС