Пътнически самолет се разби в Югоизточна Франция, няма оцелели
Пътнически самолет се разби в Югоизточна Франция, няма оцелели / БГНЕС

Самолет "Еърбъс А320" на Джърмануингс (Germanwings), нискотарифния филиал на германската авиокомпания Луфтханза, със 150 души на борда, изпълняващ полет от Барселона, Испания, до Дюселдорф, Германия, се разби във Френските Алпи.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че вероятно няма нито един оцелял от катастрофата, предаде Франс прес. Вероятно няма загинали французи при инцидента. Жертвите изглежда са испанци, германци и турци, уточни Оланд, цитиран от ДПА и Франс прес.

"Сред жертвите има испанци, жертви от други националности, по-конкретно германци, и без съмнение турци. Вероятно няма френски жертви, но без пълна сигурност", каза Оланд, застанал до краля на Испания Фелипе Шести.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария съобщи, че 45 пътници на катастрофиралия самолет вероятно са били испанци. Тя посочи, че в списъка на пасажерите има 45 испански фамилии, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Сред пътниците е имало 39 турци, съобщи ТАСС, като се позовава на турската информационна агенция Доган. Според информацията 39 от 144 пътници в самолета са имали турски фамилии. Голяма част от пътниците са били студенти. Преди това турската държавна телевизия ТРТ съобщи, че турците на борда на самолета са били с постоянно жителство в Германия.

На борда на разбилия се "Еърбъс А320" е имало 150 души - 144 пасажери и 6 членове на екипажа, съобщи главният изпълнителен директор на нискотарифния филиал на германската авиокомпания Луфтханза Оливер Вагнер, цитиран от световните агенции.

Вагнер каза, че за момента компанията не може да посочи никакви причини за катастрофата. Ще направим всичко по силите си, за да изясним какво се е случило, обеща той и поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Германски служители от сигурността съобщиха, че няма данни катастрофата да е свързана с тероризъм.

Френският премиер Манюел Валс обаче заяви, че за момента не може да бъде изключена нито една хипотеза, предаде Франс прес. На мястото на катастрофата успя да кацне хеликоптер и бе установено, че няма нито един оцелял, каза още Валс.

Пътнически самолет се разби в Югоизточна Франция няма оцелели
netinfo
По-рано Асошиейтед прес съобщи за 148 души на борда - 142 пасажери, двама пилоти и четирима членове на кабинния екипаж. Германската служба за безопасност на полетите разпространи данни за 154 човека на борда на разбилия се "Еърбъс" - 148 пътници и 6 членове на екипажа, предаде ТАСС. От летището на Дюселдорф, за където е пътувал разбилият се самолет, заявиха, че нямат списък на пасажерите.

Самолетът се е разбил в изключително труднодостъпен планински район, което ще затрудни и спасителната операция, отбелязва ТАСС. Отломките са се разпръснали в радиус от 100-200 метра. Това заяви пред АП Жилбер Сован, председател на Генералния съвет на френския департамент Алп дьо От Прованс ("Горнопровансалски Алпи").

По думите му "всичко се е пулверизирало", като най-големите отломки са с размера на малък автомобил. Сован добави, че по земя няма достъп до мястото на сблъсъка, но отгоре хеликоптери събират информация, а в района име 500 жандармеристи и пожарникари.

ТАСС цитира представители на френската жандармерия, според които отломките от самолета не надвишават по площ един квадратен метър. По техни данни отломките са разпилени на повърхнина до 10 хектара (100 декара).

Междувременно в зоната на катастрофата и целите Френски Алпи започна снеговалеж и са влошиха атмосферните условия. Метеоролозите предричат, че снегът ще вали няколко часа, а експерти твърдят, че евакуацията на телата на всички загинали може да продължи няколко дни. Мястото на катастрофата е на 2700 м надморска височина и хеликоптери не могат да се приземят на склона и затова пускат с въжета спасители или кацат в подножието му. Оттам е потеглила група спасители, която ще стигне до мястото на катастрофата едва след 4-5часа.

Радио "Франс енфо" цитира местен туроператор, според когото в района вероятно са пребивавали няколко туристи, които може да са станали свидетели на последните секунди от полета на катастрофиралата машина.

Полицията съобщи, че издирването на телата ще продължи дни наред заради трудния терен. Полицейският офицер Жан-Пол Блоа каза пред Ройтерс, че засега няма версии за причината на катастрофата.

Пътнически самолет се разби в Югоизточна Франция няма оцелели
netinfo
Самолетът е излетял от Барселона в 9.55 ч. местно време. Изчезнал е от екраните на радарите в 10.39 ч Самолетът не е изпращал сигнал за бедствие, предаде Франс прес, като се позова на френските власти. "Екипажът не е изпращал сигнал за бедствие. Въздушният контрол е решил да обяви самолета за бедстващ, тъй като е загубил контакт с екипажа", уточни Генералната дирекция за гражданска авиация.

Първоначално бе съобщено, че самолетът със 150 души на борда - 144 пътници и 6-членен екипаж - е изпратил сигнал за бедствие няколко минути, след като изчезнал от радарите.

Разбилият се "Еърбъс" е бил произведен преди 24 години и оттогава е във флотилията на Луфтханза.

От компанията производител Еърбъс ще проведат собствено разследване.

Френският президент Франсоал Оланд нарече катастрофата "трагедия на наша земя"

Пътнически самолет се разби в Югоизточна Франция няма оцелели
netinfo
Оланд обсъди по телефона случая с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС.

Кралят на Испания Фелипе Шести, който току-що бе пристигнал на тридневно държавно посещение във Франция, обяви, че прекъсва визитата, предаде Франс прес. Малко по-рано испанският монарх бе приет в Елисейския дворец в Париж от Франсоа Оланд, който го уведоми за трагедията.

Крал Фелипе Шести потвърди, че на борда на разбилия се самолет е имало много испанци, а също германци и турци. "Имаме всички основания да предположим, че няма оцелели при катастрофата", каза той, цитиран от ТАСС.

Новината за катастрофата дойде буквално половин час преди пристигането на крал Фелипе Шести и съпругата му кралица Летисия в Елисейския дворец.

Испанският премиер Мариано Рахой написа в Туитър, че е ужасен от злополуката, която определи като трагедия, предаде АФП.

Германският канцлер Ангела Меркел е разстроена от катастрофата и е отменила свои срещи, съобщи неин говорител. Меркел, която се е чула по телефона с Оланд и Рахой, утре заминава за Франция.

"Ще отида там утре, за да придобия собствени впечатления и да говоря с представители на местните власти", съобщи Меркел. Тя определи самолетната катастрофа като шок, потопил Германия, Франция и Испания в "дълбока скръб". Меркел ще бъде придружена от премиера на германската провинция Северен Рейн - Вестфалия Ханелоре Крафт. Дюселдорф, за където е пътувал разбилият се самолет, потеглил от Барселона, е столица на тази германска провинция.

Меркел поднесе съболезнования на семействата на жертвите. Тя призова да не се правят спекулации за причините за самолетната катастрофа, докато не станат ясни изводите от разследването.

Президентът Барак Обама бе информиран постоянно за катастрофата, съобщи Белият дом. Франс прес цитира говорителката на Съвета за национална сигурност в Белия дом Бернадет Мийхан: "Американски представители поддържат връзка с френските, германските и испанските власти и Съединените щати предложиха помощ". По думите на Мийхан "към този момент няма индикации за връзка с тероризъм", предаде Асошиейтед прес.

По-рано днес руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на германския канцлер Ангела Меркел и испанския крал Фелипе Шести за днешната самолетна катастрофа във Франция, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Путин предаде съчувствието си и изрази подкрепа за семействата на жертвите. "Русия споделя скръбта на онези, които загубиха в тази трагедия свои роднини и близки", подчерта той.

Руското министерство на извънредните ситуации предложи помощ на Франция при операцията по издирването на разбилия се пътнически самолет, предаде още ТАСС, като се позова на неговата пресслужба. То изрази готовност да изпрати на място спасители и техника.

Източник: БТА