Защо наричаме Софийския университет „Алма матер?
Защо наричаме Софийския университет „Алма матер? / Sofia Photo Agency

Защо казваме „Алма матер" на Софийския университет? Какво означава това и правилно ли се използва? Колко алма матери съществуват?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Какво означава „Алма матер"? На латински mater е майка. Това е очевидно. Alma значи хранеща. Майка хранилница, майка хранителка, майка кърмилница. Това словосъчетание дължим на Рим. Така са били наричани различните богини-майки, например Кибела или Церера. Това са били грижовните мами. По-късно, в средновековното християнство, Алма матер е наричана Дева Мария. Разбира се, просто Алма матер да са нарича някой университет има своя причина. И тази причина се дължи на най-стария действащ все още университет в Европа-този в Болоня. Тай е основан 1088 година. Неговото мото било Alma Mater Studiorum - Майката кърмилница на всички науки. Понеже университетът в Болоня бил известен, и други средновековни университети решили да му свият девиза, за да покажат връзката си с него, а и де не останат по-назад, понеже и те са майки кърмилници. Така например университетът в Лайпциг бил известен като Alma mater lipsiensis , Alma mater Jagielloński - в Краков.

И лека-полека всички започнали да си слагат това словосъчетание, което скоро станало синоним на учебно заведение. Дори не само университетите го правели. Правели го и някои училища, защото смисълът бил, че самата институция е майката хранилница на знанието за възпитаниците на въпросното място. Ето това означава Алма матер и Софийският университет има пълно право да си го използва, както и други университети. Всеки може да се нарече Алма матер, стига да издава бакалавърска степен. Това е достатъчно. Не само Софийският университет, когото традиционно наричаме Алма матер е Алма матер. Това го изяснихме. Имаме си и Лесотехническа Алма матер, УНСС също е Алма матер. Изобщо всичко е Алма матер по смисъла на старото болонско мото, пък вие си преценете дали е удачно да се използва и дали не се крие известен свян в това, че само един университет не се притеснява да го използва директно. Има обаче един допълнителен нюанс, който прави използването на Алма матер малко особено.

Всеки университет е Алма матер, но не всеки човек има право да използва словосъчетанието. Право имат само хората , които имат бакалавърска степен, при това могат да наричат Алма матер само собствения си университет. Това е като при майките. Не можеш на всяка жена, която има даца, да казваш мамо. Майка е само тази, която теб те е създала и отгледала. Така че да наричаш Алма матер Софийския университет, а да не си го посещавал или да си бил другаде е дълбоко погрешно. Ето как Алма матер е на мястото си само когато е използвано вътре в самия университет, но не и в публичното пространство, защото става едно леко объркване кой на кого е майката точно. Разбира се, тази подробност отдавана се е загубила. Днес всеки си вика на каквото си поиска Алма матер, но вие разбрахте как стоят нещата. Питанка е наша обща Алма матер с вас.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате