Чужденец може да е убил детето в куфара? (СНИМКИ)
Чужденец може да е убил детето в куфара? (СНИМКИ) / снимки: МВР

Чужденец може да е убиецът на момчето, намерено в куфар край Пасарел. Това е една от версиите, по която работят криминалистите. Тялото на детето било сложено в скъпа зелена чанта с колела, са разкрили пред „Стандарт” разследващите. Проверката на полицаите показала, че според баркода на куфара той не е купуван от България, а е продаден в чужбина.

Огледът на детето установил, че то е с бяла кожа, а вероятността да е ромче или сирийче е минимална. Детето е християнче, тъй като огледът на тялото е показал, че не обрязвано, твърдят криминалисти, цитирани от „Телеграф”. Детето било голо, поставено в ембрионална поза и увито в нова бяла хавлия,.

Според аутопсията на съдебните медици момченцето е починало от задушаване. Белезите по лицето и главата обаче разкриват, че преди това е било удряно многократно.

Според съдебните медици момченцето е на видима възраст между 4 и 5 години. Няма данни дете с подобни характеристики да е обявено за издирване, което може да означава, че убийството е станало в семейството.

40-годишен заможен мъж е убиецът на детето в Пасарел?

Такава е и версията, за която съобщава „24 часа”. Момчето е убито спонтанно от свой близък, който го е гледал, но не му е родител. Това е основната версия, по която работят полицаите. Стигнали до този извод заради липсата на сигнал за изчезнало дете.

Версията, че не е родител, пък дошла след консултация с криминален психолог. Той обяснил, че ако родител е бил убиецът, то той надали е щял да крие тялото. Експертът посочил, че в такива случаи човекът би се предал на полицията, след като се опомни.

Полицията предполага, че момчето и негов роднина са се скарали, възрастният си изпуснал нервите и почнал да го удря. В яда си убиецът хванал главата на момчето и я блъснал няколко пъти в твърда повърхност. Другата версия е, че детето е удряно по главата с тъп предмет, но не е починало от това.

По черепа му обаче останали няколко вдлъбнатини, има и травматологични увреждания като отоци, синини и драскотини. След серията удари възрастният хванал малчугана за врата и започнал да го души. Увлякъл се и убил детето, посочва изданието.

Куфарът е престоял 4-5 дни във водата, преди да бъде намерен в петък около 15.30 ч. от туристи фотографи до въжения мост край село Долни Пасарел.

Разследващите са проверили куфара за следи от отпечатъци по циповете, както и за останали власинки от дрехи и други следи, които водата не е отмила. Засега обаче не е известно да са намерени такива.

След аутопсията са назначени няколко допълнителни изследвания, сред които такива за упойващи вещества и на проби от тъканите. С тях трябва да се установи имало ли е детето някакви заболявания. Взети са и отривки от ануса и устата, за да се провери за изнасилване. „Няма следи нито от упояване, нито от изнасилване. Процедурите са назначени за всеки случай”, обясни криминалист.

Полицията продължава да търси информация за самоличността на детето

Вчера беше разпространен и фоторобот. Ръстът на момчето е 112 см, което съответства на 5-6-годишна възраст. Телосложението му е нормално за тази възраст. Лицето му е леко закръглено, с къса кестенява коса до челото и кафяви очи. Кожата му е светла, а брадичката леко вдлъбната. Носът му е с леко клюмнал надолу връх.

Днес от столичната дирекция разпространиха снимки на куфар като този, в който е открито тялото на намереното край Пасарел 5-годишно момченце, както и на хавлиената кърпа, в която е било увито детето.

Чужденец може да е убил детето в куфара (СНИМКИ)
netinfo

Чужденец може да е убил детето в куфара (СНИМКИ)
netinfo

Усилията на криминалистите са насочени към установяването на самоличността на детето. Хората, които го разпознават на публикувания вчера графичен портрет, имат информация за изчезнало дете с подобно описание или за вещите от снимките, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото районно управление. Анонимността им е гарантирана, уверяват от полицията.

В МВР са постъпили множество сигнали за намереното мъртво дете в куфар край Пасарел, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Все още обаче самоличността на детето не е установена, полицията проверява сигналите.