Очаква се увеличение на заплатите в Пловдив
Очаква се увеличение на заплатите в Пловдив / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Очаква се увеличение на заплатите в Пловдив
78746
Очаква се увеличение на заплатите в Пловдив
  • Очаква се увеличение на заплатите в Пловдив

Пловдив е най-добрият пример за индустриално развитие в последните няколко години в България. Това заяви в интервю за Дарик радио Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

По думите му наред със София, Бургас, Варна и Стара Загора, Пловдив заема едно от водещите места в страната по отношение на икономиката. Забелязват се положителни тенденции на пазара на труда и се очаква в следващите 1-2 години, това да се отрази и по линия на доходите на хората.

„Основен катализатор за положителните тенденции в Пловдив и областта е развиването на нови сектори в местната икономика и привличането на външни капитали.Това е и причина да очакваме увеличение на заплатите в следващите няколко години“, обясни Алексиев.

По думите му градът е особено привлекателен за чужди инвестиции и на този етап се намира на 3-то място по привличането на такива. Наличието на „Тракия икономическа зона“ в района и подходът за привличане на капитали, който се прилага там, допълнително вдига авторитета на Пловдив като добра инвестиционна дестинация за индустриален капитал.

„Въпреки всичко обаче, все още има какво да се иска по отношение на подобряването на бизнес средата в града“, каза още икономистът. Според допитвания сред местния бизнес, нивото на електронните услуги е малко над средното за страната. Оценките са по благоприятно по отношение на административното обслужване, където местната администрация е сред водещите в страната.

Много сериозен минус за Пловдив е недостатъчното усвояване на европейски средства. Според Алексиев това до някъде се обяснява с профила на града като индустриален център, което го прави неподходящ за кандидатстване по доста от програмите.

„Въпреки това може и трябва да се наблегне върху печеленето на проекти за подобряване на градската среда.Това е особено важно след спечелването на приза за Европейска столица на културата“, категоричен бе икономистът.

По отношение на туризма Алексиев подчерта, че Пловдив трябва да акцентира върху историческия и културния туризъм. „Разположението на града между София и Бургас е предпоставка в дългосрочен план Пловдив да стане център за алтернативен туризъм и за летуващите на морето“, обясни той.