Калфин: Неминуемо ще се върви към вдигане на възрастта и вноските за пенсия
Калфин: Неминуемо ще се върви към вдигане на възрастта и вноските за пенсия / снимка: БГНЕС, архив

До края на месеца ще бъде готов проектът за реформа в пенсионната система, обяви в Силистра вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. До началото на май пък проектът ще бъде внесен в парламента.

Той добави, че предстоят допълнителни консултации с работодателите и синдикатите за изчистване на някои от предложенията, както и публично обсъждане на пенсионната реформа.

„Проектът съдържа над 30 предложения, чиято цел е да стабилизират пенсионната система и да я направят независима", коментира Калфин. Той подчерта, че неминуемо ще се върви към повишаване на пенсионната възраст и увеличаване на вноските за пенсия, но това ще става бавно и при пълен консенсус между социалните партньори.

Работещите в трета категория труд трябва да се пенсионират на 65 години, ще се търсят възможности и за ранно пенсиониране.

Ивайло Калфин посочи, че през 2014 година средната възраст на хората, които са излезли в пенсия, е 57 години и 4 месеца и тя е твърде ниска. Ако запазим сегашната пенсионна система, при настоящата демографска картина, след десет-петнайсет години действително обричаме хората на съвсем мизерни пенсии.

Очевидно е, че промени трябва да има, защото пенсионната система е един баланс, в който освен счетоводство и финанси има и справедливост, заяви социалният министър.

Източник: БТА