Улична тълпа в Кабул преби до смърт жена и я изгори
Улична тълпа в Кабул преби до смърт жена и я изгори / БГНЕС

Полицията в Афганистан арестува седмина заподозрени, след като разгневена улична тълпа в Кабул преби до смърт жена, а след това запали тялото й и го хвърли в местната река, съобщи полицейски шеф, цитиран от Асошиейтед прес.

Шефът на столичното криминално следствие Мохамад Афзали каза, че мотивите за разправата с жената, извършена предната нощ, са неизвестни.

Според агенция Франс прес, която се позовава на твърдения на властите, жената била заподозряна, че е изгорила копие на Корана в квартал Шахи Дошамшира. АФП предаде за деветима задържани във връзка със случая.

Инцидентът се разиграл край известната Жълта джамия в Кабул. Полицията се опитала да разпръсне тълпата със стрелба във въздуха, но "реагирала твърде късно". По-късно из града бил разпространен ужасяващ видеоклип с побоя, сниман с мобилен телефон.

Жената е идентифицирана само като Фарханда, на 27 години, като се посочва, че от поне 4 години е била подложена на психиатрично лечение, без да се уточнява нейната диагноза. Насилието над жени е широко разпространено в Афганистан, но такива линчувания са рядкост, отбелязва АП.

Президентът Ашраф Гани нареди на вътрешното министерство и на съвета по религиозните въпроси, Улама, да разследват случая. "Никой няма право да си присвоява ролята на съдия и на съд, нито да извършва насилие над никого по каквато и да било причина", каза той в специално изявление.

Източник: БТА