Частен СОД пое охраната на най-старото злато в света
Частен СОД пое охраната на най-старото злато в света / netinfo

За охраната на Археологическият музей във Варна, в който се съхранява най-старото обработено злато в света, вече не се грижи Общинска полиция, а частна охранителна фирма.

До смяна на охраната се стига наскоро, след като от Община Варна решават да пренасочат полицейските сили от музея към друга дейност в града, разкри пред Дарик директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов.

За услугите на Общинска полиция досега музеят не е плащал. А наемането на частната фирма, специализирана в сигнално-охранителна дейност, по договор струва 80 000 лева годишно. В тази сума обаче е включена и охрана на Аладжа манастир, обясни музейният шеф.

Сумата натоварва сериозна бюджета на музея, който не е голямо търговско дружество. Но така или иначе се налага да бъдат плащани. „Не можем да оставим музея без охрана", категоричен е проф. Плетньов.  Ако обаче Общината поеме отново охраната на музея, тези пари могат да отиват за разкопки и реставрации.

Частната фирма осъществява 24-часова охрана на сградата и двора на Археологическия музей, увери проф. Плетньов. В сайта на частния СОД се посочва, че „компанията разполага с модерен диспечерски център, в който се извършва денонощен мониторинг на охраняваните обекти. Охранителната фирма разполага с няколко мобилни екипа, с които осигурява сигурност и надеждна защита на охраняваните обекти".

Един от тях вече е сградата, в която се пази златното съкровище от Варненския халколитен некропол. Става въпрос за около 6,5 килограма злато с проба 23 карата. Смята се, че това е най-старото технологично обработено злато в Европа и света. Находките доказват, че около Варна се е зародила първата европейска цивилизация. Според археолозите Варненското златно съкровище е на възраст над 62 века.

Как се пази най-старото злато в света?

Варненският археологически музей е един от малкото в страната, които имат тотално видеонаблюдение. Сигнално-охранителна техника има в цялата сграда и по част от витрините. Създадена е организация сред служителите на музея, които дават седмични дежурства за отваряне и затваряне на трезорите, а т.нар. „пазители" всеки ден си предават и приемат предметите, които са във витрините.

„Ключът за трезора стои вляво под черджето", шегува се музейният началник. От години в най-големия варненски музей не е имало посегателства.„Винаги обаче имаме едно наум. Превантивно правим каквото можем", казва още професорът.

Колко струва Варненското съкровище?

Невъзможно е да се пресметне на каква стойност са предметите, които се показват и съхраняват в Археологическия музей. Просто защото много трудно може да се изчисли историческата стойност на един предмет, коментира проф. Валентин Плетньов.

Въпреки това оценки на артефактите се правят, особено ако предмет или цяла колекция напускат музея за изложби в страната или чужбина. Тогава предметите се застраховат.

Във всички варненски музеи в момента има около 140 000 паметници. Безспорно, най-ценна е колекцията от предмети, открити във Варненския халколитен некропол. Те, както и всички исторически паметници в музеите у нас, са изключителна държавна собственост.

Най-старото злато в света няма цена. Но има застрахователна стойност. Находките само от един от гробовете във Варненския некропол застрахователите са изчислили на 980 000 долара при последното им пътуване до САЩ.

През последните 4 десетилетия варненското златно съкровище е обиколило почти всички континенти и прочути музеи. „Не си спомням държави, в които варненското злато да не е ходило", споделя проф. Плетньов.

В момента част от уникалните находки са изложени в Лувъра, а наесен им предстои участие и в голяма международна изложба в Япония.

Всичко, което се показва в Археологическия музей и пътува по света, са само оригинали. Копие има само на находките от един от гробовете на Варненския некропол. То се ползва, за да не останат витрините на музея празни, когато оригиналът е в чужбина.